Søren Brostrøm om historiske epidemi-film

DANMARK PÅ FILM. Danmark har været ramt af epidemier før. I 1940’erne og 50’erne var smitteopsporing, mobile testapparater og smitteskam også hverdagskost, mens myndighederne appellerede til samfundssind. Se de historiske film, og hør Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøms syn på dem.

Der har raset flere voldsomme epidemier med potentielt dødelige sygdomme i nyere tid: Difteri, tuberkulose og polio (børnelammelse). Kampagnefilm og oplysningsfilm fra årene under og efter 2. verdenskrig giver et indtryk af, hvordan epidemierne blev håndteret, og hvordan det berørte befolkningen.

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm har set de historiske film i temaet 'Epidemier i Danmark' på streamingsitet 'Danmark på film'. Hør ham fortælle om epidemier, vi overvandt - og hvordan det kan give håb i dag:

Det er slående, hvor meget i de historiske film der minder om situationen med COVID-19. Også for 70-80 års siden arbejdede man intensivt med smitteopsporing – omend det var med kartotekskort og drejeskivetelefoner i stedet for digitale databaser og SmitteStop-app. Man tog ud med mobile røntgenapparater på samme måde, som man i dag tager ud med mobile testenheder. Filmene viser, at smitteskam og smitteskyld også fandtes dengang, fx når en tidligere TB-patient vendte tilbage til sin arbejdsplads. 

Se historiske film om epidemier

Temaet 'Epidemier i Danmark' rummer kampagnefilm og oplysningsfilm om difteri, tuberkulose og polio (børnelammelse). Filmene er fra 1940'erne og 50'erne, og de er gratis at se online på 'Danmark på film'.

Filmene vækker håb i den aktuelle epidemi-situation, siger Søren Brostrøm:

"Når man ser de gamle film med nutidens briller, er der nogle kæmpestore succeser. Polio fylder slet ikke så meget mere, fordi vi kan vaccinere. Det gælder også difteri, som var en frygtet sygdom med høj dødelig og forfærdelig lange indlæggelser. Og det samme gælder tuberkulose. Meget af det, vi ser i filmene, har vi fået løst og er kommet videre fra, og det er jo helt fantastisk. Det er næsten magisk for en læge som mig." 

En lille dreng bliver podet i halsen for difteri. Still fra 'Mod Difteri I" (1941)

Søren Brostrøm fremhæver også kvaliteten af de historiske oplysningsfilm.

Følg os på YouTube

"De er korte, stramt redigeret og flot filmet. Noget, der er interessant ved at se dem, er, at vi faktisk stadig bruger det format. Og jeg skylder vel også at sige, at vi heller ikke helt er gået væk fra at have en mandlig lægeautoritet i vores film, for jeg har jo selv optrådt som posterboy for brug af mundbind i Danmark," siger han med et smil. 

For mere info kontakt

Lisbeth Richter Larsen
Redaktør og projektleder
Tlf. +45 3374 3546
lisbethrl@dfi.dk