Premiere på Blandt mænd og får

PREMIERE. Stjernerne drysser fortsat ned over Grímur Hákonarsons islandsk-danske Cannes-vinder "Blandt mænd og får", som får danmarkspremiere torsdag den 21. april.

I forbindelse med premieren torsdag den 21. april begynder de danske anmeldelser af Grímur Hakonársons "Blandt mænd og får" at tikke ind, og anmelderne er stort set enige om, at filmen fortjener fem stjerner. Jeppe Mørch fra Filmmagasinet Ekko lægger stærkt ud ved at give 5 stjerner til filmen, som han priser for dens "suveræne balance mellem sorthumoristisk parodi og et oprigtigt kærligt portræt."

Se anmeldelser på scope.dk 

Dermed erklærer Mørch sig enig med den internationale presse, der næsten enstemmigt hyldede filmen, da den sidste år vandt den prestigefyldte Un Certain Regard-hovedpris på filmfestivalen i Cannes.

Læs om filmens modtagelse i Cannes.

Filmen handler om Kiddi og Gummi, der bor alene med deres får i en fjern islandsk dal. De to er brødre, men til trods for tæt naboskab har de ikke snakket med hinanden i flere årtier. Da en dødelig sygdom bryder ud i Kiddis flok, er alles liv i dalen truet. De to giver dog ikke op uden videre og søger hver deres løsning: Kiddi med sin riffel og Gummi med sit gode hoved.

Prisvindende kameraarbejde  

I kølvandet på Cannes har "Blandt mænd og får" fortsat prishøsten. Den danskboende fotograf Sturla Brandth Grøvlen har blandt andet modtaget den prestigefylde Silver Frog-pris på Cameraimage-festivalen i Toruń, Polen, for sit poetiske kameraarbejde, som han selv er stolt af. Filmens visuelle udtryk er udviklet i tæt samarbejde med instruktør Grímur Hákonarson.

"Vi blev hurtigt enige om at bruge lange indstillinger og et statisk udtryk. Kameraarbejdet er hele tiden tilbageholdent og langsomt, fordi de to brødre er det. Karaktererne lader ikke andre trænge ind under huden, og derfor er der kun få nærbilleder i sårbare øjeblikke", fortæller Sturla Brandth Grøvlen i et interview tidligere på året. 

Læs hele interviewet om arbejdet på filmen. 

Det danske islæt

Filmen, som er en islandsk-dansk koproduktion, bød også på samarbejde mellem instruktør og den danske producerduo Jacob Jarek og Mille Milsted.

"Et tæt og ærligt parløb" kalder Mille Milsted samarbejdet, som hun håber vil fortsætte efter filmen. "Det har lagt grobunden for et forhåbentligt langt og vedvarende samarbejde mellem os. Især har det været vigtigt for os, at vores islandske kolleger har udtrykt stor tilfredshed med det danske bidrag til filmen."

Læs Q&A med Jacob Jarek og Ditte Milsted om samarbejdet.

"Blandt mænd og får" har modtaget støtte gennem Det Danske Filminstituts internationale koproduktionsordning.

Tags: