Nordisk Råds Filmpris 2014

NOMINERING. Nymphomaniac og Lars von Trier er dansk kandidat til Nordisk Råds Filmpris 2014.

Lars von Triers ”Nymphomaniac” er Danmarks kandidat til Nordisk Råds Filmpris 2014. Den danske jury mener, at filmen er den mest helstøbte danske filmoplevelse. Louise Vesth har produceret for Zentropa.

De fire andre nordiske nomineringer er

  • ”Force Majeure” af Ruben Östlund, Sverige
  • ”Om heste og mænd” af Benedikt Erlingsson, Island
  • ”Concrete Night” af Pirjo Honkasalo, Finland   
  • ”Blind” af Eskil Vogt, Norge  

Den danske jury, der består af filmanmelderne Per Juul Carlsen, Jakob Wendt Jensen og Eva Novrup Redvall, begrunder valget af ”Nymphomaniac” således: ”Stort. Vanvittigt. Vildtvoksende. Lærd. Rigt. Udfordrende. Med 'Nymphomaniac' understreger Lars von Trier igen, at han er en ener, ikke blot i nordisk film, men i filmmediet i det hele taget. Med sin fire timer lange opdagelsesrejse i en kvindes sexliv behandler Lars von Trier filmmediet, som om han selv har opfundet det, og for den eventyrlystne er 'Nymphomaniac' et rent slaraffenland i modigt skuespil, egensindig fortællestruktur og drilske betragtninger om menneskets natur. Den låner fra både porno og klassisk litteratur – men der findes ikke noget lignende.” 

Det er nu muligt at købe billetter til ”Nymphomaniac: Director’s Cut”, som får danmarkspremiere onsdag den 10. september.  

Både de svenske og finske kandidater er koproduceret i samarbejde med DFI. ”Force Majeure” får dansk premiere 11. december.

Læs mere om de øvrige kandidater.

Om prisen

Prisen på 350.000 kroner uddeles til den vindende films instruktør, manuskriptforfatter og producer. Den uddeles i år for 11. gang og tildeles en film, der udmærker sig ved at være forankret i den nordiske kultur og være af høj kunstnerisk kvalitet. Den skal derudover udmærke sig i kraft af sin originalitet og formå at forædle filmkunstens mange elementer i et overbevisende og integreret værk. 

Årets vinderfilm offentliggøres den 29. oktober ved Nordisk Råds session i Stockholm.