Nomineringer til Nordisk Råds Filmpris

NORDISK RÅDS FILMPRIS. "Under sandet" instrueret af Martin Zandvliet er Danmarks kandidat til Nordisk Råds Filmpris 2016.

Martin Zandvliets spillefilm "Under sandet", der siden premieren i december 2015 er set af 175.000 i de danske biografer og vist på et utal af store festivaler verden over, er nomineret som dansk kandidat til Nordisk Råds Filmpris.

De fire andre nominerede film

Finland: "The Happiest Day in the Life of Olli Mäki" af Juho Kuosmanen
Island: "Sparrows" af Rúnar Rúnarsson (DK/IS)
Norge: "Louder than Bombs" af Joachim Trier (NO/DK)
Sverige: "The Here After" /"Efterskalv" af Magnus von Horn

Se trailers fra de fem film nedenfor

Prisen uddeles i år for 13. gang. Fem gange er den gået til en dansk film: "Drabet" i 2005, "Kunsten at græde i kor" i 2007, "Antichrist" i 2009, "Submarino" i 2010 og "Jagten" i 2013. Prisen på 350.000 kroner overrækkes til den vindende films instruktør, manuskriptforfatter og producer, hvilket betyder at de danske kandidater i år er filminstruktør og manuskriptforfatter Martin Zandvliet og filmproducent Mikael Rieks. Danske Mikkel Jersin kan også blive aktuel vinder som producer på Rúnar Rúnarssons "Sparrows".

Nordisk Råds Filmpris tildeles en film, der udmærker sig ved at være forankret i den nordiske kultur og være af høj kunstnerisk kvalitet. Den skal derudover udmærke sig i kraft af sin originalitet og formå at forædle filmkunstens mange elementer i et overbevisende og integreret værk. 

Den danske jury giver "Under sandet" følgende ord med på vejen: "Ét er at fortælle en medrivende historie om et menneske i udvikling. Noget andet er at genskabe et stykke historie, så vi virkelig er til stede i den. Og noget helt tredje er at turde udfordre den danske nationalsjæl, hvor det gør rigtig ondt. Martin Zandvliets 'Under sandet' klarer ubesværet alle tre udfordringer med sin nærmest ubærligt intense beretning om tyske teenagesoldater, der blev tvunget til at fjerne miner ved den jyske vestkyst efter 2. verdenskrig. Det er umuligt ikke at blive påvirket på sit menneskesyn og sin nationalfølelse af 'Under sandet'".
 

En fælles nordisk jury skal nu udvælge vinderen, som offentliggøres den 1. november ved Nordisk Råds session i København.

Læs mere om de nominerede film.

Trailers

Danmark: "Under sandet" af Martin Zandvliet

Finland: "The Happiest Day in the Life of Olli Mäki" af Juho Kuosmanen

Island: "Sparrows" af Rúnar Rúnarsson

Norge: "Louder than Bombs" af Joachim Trier

Sverige: "The Here After" /"Efterskalv"af Magnus von Horn