Moskva-priser til Puk Grastens spillefilm 37

PRISER. Som første halvdel af 2016 løb ud, modtog dansk film yderligere tre priser og har dermed rundet 57 internationale priser på et halvt år. Spillefilmen "37" vandt i Moskva to store priser, og Tobias Lindholm vandt med "Krigen" en markant tysk fredspris i München.

Puk Grasten vandt torsdag den 30. juni prisen for bedste instruktør på Moskva Filmfestival med sin debutspillefilm, "37". Festivalen er en af verdens 15 A-filmfestivaler.

"37", der får biografpremiere i New York og Los Angeles i oktober og dansk premiere den 17. november, modtog også den russiske filmkritiker-jurys pris for bedste film i hovedkonkurrencen.

Filmen er baseret på det brutale mord på Kitty Genovese, der fandt sted i New York i marts 1964, hvor 37 personer delvis så og overværede forbrydelsen uden at involvere sig, endsige tilkalde politiet. Filmen udfolder sig omkring det boligkompleks i Queens, hvor Kitty boede og blev myrdet, og fortælles gennem nogle af husets beboere i forskellige nedslag i dagen og den nat, hvor drabet fandt sted.

Mordet murrer stadig som en skamplet i ny amerikansk historie og gav navn til det såkaldte "Genovese syndrom", hvor ingen blandt en flok, der overværer et overgreb mod et andet menneske, griber ind. Tidligere i år var mordet omdrejningspunkt for et afsnit af HBO-serien "Girls" – dagen før Genoveses morder døde i fængslet.

Interview med Puk Grasten: Da 37 så den anden vej

"37" havde verdenspremiere på Göteborg Filmfestival i januar. Den er produceret af Asger Hussain og Yaron Schwartzman for Regner Grasten Filmproduktion med produktionsstøtte fra Det Danske Filminstituts talentstøtteordning New Danish Screen.

Markant tysk filmfredspris til "Krigen"

I München vandt Tobias Lindholm med "Krigen" torsdag aften The German Cinema Award for Peace - The Bridge. Den tyske fredspris er opkaldt efter Bernhard Wickis beundrede, tyske antikrigsfilm "Broen" fra 1959. Prisen er blevet uddelt årligt siden 2002 og gives til kunstnere, der gør en indsats for oplysning, tolerance og humanisme.

Med de tre priser har danske film vundet 57 internationale priser på festivaler over hele verden i det første halvår af 2016: 57 priser til danske film

Moskva Film Festival
Filmfest München