Metz og Johnsen pitcher nye projekter på IDFA Forum 2014

IDFA. Janus Metz og Andreas Johnsen er begge klar med nye film, som de pitcher til IDFA Forum 2014, der er et af de største markeder for koproduktion og samfinansiering af dokumentarfilm. FILMupdate har set nærmere på de to film.

Bugs

IDFA FORUM / Central Pitch. Andreas Johnsen, instruktøren bag "Ai Weiwei The Fake Case", der sidste år deltog i hovedkonkurrencen på IDFA, går i sin næste film "Bugs" tæt på fænomenet "entomophagy" – at spise insekter. Hvad der for mange vækker afsky, kan smage som foie gras for andre. Andreas Johnsen træder ind i den sidste kategori.

I selskab med to talentfulde kokke fra Nomas Nordic Food Lab, et non-for-profit madlaboratorium, rejser han verden rundt for at smage på alverdens insekter og for at undersøge, om insekter kan være løsningen på global underernæring og fødevaremangel. FILMupdate har talt med ham om projektet.

Hvorfor er det vigtigt at undersøge, hvordan insekter kan blive en del af vores fødevaresortiment i den vestlige verden?

"Det handler grundlæggende om, hvordan vi kan brødføde jordens voksende befolkning og stadig passe på vores klode. Insekter er spået til at blive den næste store fødevaretrend på grund af deres ernæringsmæssige potentiale, lave miljømæssige omkostninger og – vil nogen sige – gode smag. Men vi er nødt til at bevæge os fra en interessant idé til en større trend, hvis det skal have en reel effekt."

Hvad er de største forhindringer for, at det kommer til at ske?

"Det er helt klart den kulturelle barriere, vi har mod at spise insekter. Det er ikke noget, vi har tradition for. Og derfor synes de fleste, at det er ulækkert. Jeg prøver at afsøge, hvordan man kan nedbryde den kulturelle barriere. Hvis man aldrig havde set et skaldyr eller en kylling før, ville man også synes, det var ulækkert. Hvis man eksempelvis skulle sidde og plukke en kylling og spise den bagefter … Så hvordan kan man ændre den holdning? Men det handler også om, hvordan den mad skal produceres. For hvis det lykkes at overbevise folk om at spise insekter, skal vi gang med at masseproducere dem, og hvordan sikrer vi, at det industrielt fremstillede kryb smager lige så godt som det, man kan finde i naturen?"

Hvad har været den mest grænseoverskridende oplevelse indtil videre?

"Jeg har altid været en ekstremt nysgerrig person, som ikke er bange for at prøve alle mulige mærkelige ting – set med vestlige øjne. Så for mig har det sådan set ikke været grænseoverskridende at skulle begynde at spise insekter. Nogle gange har jeg og kokkene endda spist dem levende bare for at se, hvordan det smager. Der er jo en grund til, at folk spiser insekter rundt omkring i verden. Det hænger normalt sammen med, at det smager godt."

Er der et bestemt insekt, du selv kan anbefale?

"Ja, tag for eksempel sådan noget som en termitdronning – en ca. 8 cm lang termit fyldt med æg. Den er virkelig delikat. Nærmest som foie gras."

De to kokke Ben Reade og Josh Evans arbejder på et treårigt legat med at undersøge forskellige kulturer omkring dét at spise insekter. Andreas Johnsen er med til at registrere og dokumentere deres field work. De har indtil videre besøgt blandt andet Australien, Mexico, Peru og dele af Afrika. Deres næste tur går til Japan.

"Bugs" er under udvikling og produceres af Sigrid Dyekjær for Rosforth Film og Danish Documentary Production.

Between-Two-Worlds-Janus-Me

Mellem to verdener

IDFA FORUM / Round Table. Der er gået mange år, siden vi første gang mødte Sommai, Kae og Basit, tre thailandske kvinder, der ankom til en blæsende kold dansk landsby for at finde ægtefæller. I 2008 lavede Janus Metz de to dokumentarfilm "Fra Thy til Thailand" og "Fra Thailand til Thy", og med den kommende "Mellem to verdener" følger han de samme mennesker gennem ti år og skildrer, hvordan beslutningen om at forlade Thailand har påvirket dem og deres elskede.

Sommai bor ved Nordsøen og leder et netværk af såkaldte "postordrebrude" fra Thailand, der er gift med danske mænd. Hun var den første thailænder, der ankom til området, og siden da har hun hjulpet sine "søstre" med at organisere og fuldende rejsen. Med udgangspunkt i hende foregår filmen i både Thailand og Danmark, hvor man følger fire ægtepar gennem ti år i et drama om globalisering og ægteskabsmigration.

Janus Metz har således kunnet portrættere forandringerne i hovedpersonernes liv såvel som forandringerne i Thailand og Danmark. Vi ser drømme, der møder virkeligheden, og præsenteres for handlinger, der har konsekvenser. 

Efter de to første film fra 2008 har Metz været i gang med at lave yderligere to film om de samme mennesker, og materialet fra disse fire film indgår i "Mellem to verdener".

Ligesom de forrige film også er de nye lavet i tæt samarbejde med antropolog Sine Plambech. Hendes internationalt anerkendte feltarbejde om ægteskabsmigranter og sexarbejde udgør grundstenen i projektet. "Mellem to verdener" er produceret af Henrik Veileborg for Upfront Films.

Tags: