Louder Than Bombs vinder Nordisk Råds Filmpris

HÆDER. Joachim Trier modtog tirsdag aften Nordisk Råds Filmpris for sin engelsksprogede "Louder Than Bombs" ved Nordisk Råds efterårssession i København.

Filminstruktøren Joachim Trier deler prisen med sin medforfatter Eskil Vogt og producer Thomas Robsahm. Prisen på 350.000 kr. blev overrakt tirsdag aften under overværelse af blandt andre Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik og de fem nordiske statsministre i DR Koncerthuset i København.

"Louder Than Bombs" er en norsk-fransk-dansk produktion. Det danske hold består af Mikkel Jersin og Bo Ehrhardt som koproducenter for Nimbus Film, klipper Olivier Bugge Coutté og Ghost VFX på visuelle effekter. Filmen er støttet gennem Det Danske Filminstituts ordning for internationale koproduktioner.

Joachim Trier

Joachim Trier (f. 1974) startede sin karriere på Den Europæiske Filmhøjskole i Danmark og fortsatte derefter sin uddannelse på National Film and Television School i Storbritannien. 

Han har siden opnået international anerkendelse for sin spillefilmdebut "Reprise" (2006) og senere filmen, "Oslo, 31. august", som blev udvalgt til Un Certain Regard på filmfestivalen i Cannes i 2011.

Nordisk Råds Filmpris

Nordisk Råds Filmpris, som i år uddeles for 13. gang, er en af Norden mest eftertragtede filmpriser. 

Prisen uddeles i forbindelse med Nordisk Råds efterårssession og vinderen vælges blandt i alt fem kandidater, en fra hvert land, af en fælles nordisk jury bestående af én repræsentant fra hvert af de nordiske lande.

I 2016 udgjorde Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Hilmar Oddsson (Island), Silje Riise Næss (Norge) og Jannike Åhlund (Sverige) den fem mand store nordiske jury. 

Læs interview med koproducer Mikkel Jersin om samarbejdet.

Læs interview med Olivier Bugge Coutté om klipningen af filmen.

Filmen foregår tre år efter fotografen Isabelle Reeds død. Efter det som tilsyneladende var en bilulykke, er enkemanden Gene nødt til at fortælle sin yngste søn Conrad, hvad der egentlig hændte. Gene beder sin ældste søn Jonah komme hjem for at hjælpe sig, men i stedet vender Jonah sig mod ham. Jonah har sin egen erindring om sin mor og er ikke villig til at opgive den.

"Louder Than Bombs" er Joachim Triers tredje spillefilm og havde verdenspremiere i hovedkonkurrencen på Cannes Filmfestival 2015. Den er siden blevet vist i omkring 100 lande og har modtaget mere end 20 internationale priser.

En enig jury har i år peget på "Louder Than Bombs" som en både skarp, opfindsom og visionær film. I juryens motivation understreges det bl.a. at "Joachim Trier og hans team har begået en kunstnerisk bedrift, som er et udtryk for fortællekunst på et helt nyt plan. Den komplekse opbygning, den følelsesmæssige dybde og evnen til at splitte klichéer ad burde gøre dette værk til fast pensum på filmskoler over hele verden".