Idealisten – nu også med synstolkning

PREMIERE. Når Christina Rosendahls spændingsfilm "Idealisten" får dansk premiere den 9. april, kan den også opleves af danskere med synshandicap.

"Idealisten" handler om et af de mest hemmeligholdte kapitler i det 20. århundredes danmarkshistorie. Under den kolde krig i 1968 styrter et amerikansk B-52 bombefly, lastet med fire brintbomber, ned ved den amerikanske militærbase i Thule, Grønland.

Når filmen får biografpremiere torsdag den 9. april, er den også tilgængelig for blinde og svagtseende ved almindelige biografvisninger. 

Om synstolkning

I januar kunne man for første gang i danske biografer se en film med synstolkning. Filmen var Susanne Biers "En chance til".

Synstolkningen er inspireret af det svenske initiativ "Tillgänglig bio". 

Selve tolkningen er lavet af selskabet Takt & Tone ApS.

Projektet er et samarbejde mellem Dansk Blindesamfund, SF Film A/S, Toolbox Film ApS, Det Danske Filminstitut og det svenske firma Dogood.

Teknikken fungerer således, at mobiltelefonen "hører" biografhøjttalerens lyd med sin mikrofon, som den genkender og synkroniserer med synstolkningen.

Det eneste, der kræves, er en smartphone eller en tablet, et par hovedtelefoner samt app'en "MovieReading". Med app'en kan personer med synshandicap høre en beskrivelse af filmens billedside, samtidig med at de oplever lydsiden.

Synstolkningen er et led i Kulturministeriets strategi "Kultur for alle – kultur i hele landet". På filmområdet er der afsat en mio. kr., som ud over synstolkning også rettes mod undertekster på nyproducerede danske film til gavn for døve og folk med nedsat hørelse.

Filminstituttet er i øjeblikket ved at teste mulighederne forsynstolkning, men det er Filminstituttets ønske, at synstolkninger på sigt kan blive et permanent tilbud til folk med synshandicap.

Læs mere om MovieReading-app'en
Læs Vejledning i brug af MovieReading (pdf).

Trailer

Idealisten – trailer from Det Danske Filminstitut on Vimeo.