Flere danske dokumentarfilm og kortfilm på Filmstriben

STREAMING. Nu bliver det muligt at streame mange flere danske film hjemme i sofaen. Fra den 2. marts kan biblioteksbrugere se knap 400 danske dokumentarfilm og korte fiktionsfilm på Filmstriben. Der kommer løbende flere film til.

Nu får alle biblioteksbrugere mulighed for at streame mange flere danske dokumentarfilm og kortfilm hjemme i sofaen. Bibliotekernes streamingtjeneste Filmstriben kan fra den 2. marts 2021 præsentere knap 400 danske dokumentarer og korte fiktionsfilm til unge og voksne. Nye film vil løbende komme til.

Fakta om filmene

De knap 400 dokumentarfilm og kortfilm, som nu kan ses på Filmstriben, har fået produktionsstøtte fra Filminstituttet. Der er knap 350 dokumentarfilm og 50 kortfilm. Størstedelen er produceret i perioden 2008 til 2020, suppleret af et mindre antal ældre film. 

Filmene er produceret med støtte fra Filminstituttet i løbet af de seneste tolv år, suppleret af enkelte ældre titler. Mange af filmene har hidtil været svære at få adgang til for publikum, og derfor har Filminstituttet nu valgt at gå sammen med DBC DIGITAL om at stille filmene til rådighed på Filmstriben. Samarbejdet sikrer også en løbende tilførsel af alle nye kort- og dokumentarfilm, der er støttet af Filminstituttet.

Se filmene på Filmstriben fra den 2. marts

Se og download kort trailer (24 sek) og lang trailer (59 sek)

Filminstituttets direktør Claus Ladegaard udtaler:

”Vi ønsker at sikre, at alle danskere har mulighed for at se flere danske dokumentarfilm og kortfilm. Derfor har vi taget initiativet til at samarbejde med DBC DIGITAL om at formidle filmene via Filmstriben. Filmene udgør en væsentlig del af vores filmkultur og har en stor betydning for vores kulturelle identitet både for den enkelte og for den danske selvforståelse.” 

Fakta om Filmstriben

Filmstriben er bibliotekernes streamingtjeneste. For at få adgang til at se filmene skal man være registreret som bibliotekslåner med et låner-id og et password. Alle kommuner i landet tilbyder fri adgang til at streame film på Filmstriben. Kommuner har forskellige grænser for, hvor mange film man kan se om måneden.

Jane Wiis, adm. direktør, DBC DIGITAL, udtaler:

“Bibliotekernes arbejde spiller en helt afgørende rolle for formidlingen af vores filmskatte.  Filminstituttet har nu sikret, at danskerne via deres låner-id og adgang til Filmstriben kan få glæde af disse mange unikke film. Jeg er meget glad for, at Filmstriben også her kan gøre gavn, når det gælder bibliotekernes formidling af dansk produceret indhold.”

Alba August, Alex Høgh Andersen og Marco Ilsø, der er kendt fra serierne ’The Rain’ og ’Vikings’, spiller hovedrollerne i Jacob Tschernias kortfilm ’Uro’ (2017). Foto: Still fra filmen.

Stort udvalg af film

På Filmstriben præsenteres filmene i temaer som ’Sammen og hver for sig’, ’Forfatterne har ordet’, ’Når musikken spiller’, ’Midt i en krigszone’ og ’I livets efterår’. I temaerne finder man gribende kærlighedsfilm som ’Dem vi var’ og ’Cirkusdynastiet’, forfatterportrætter om Michael Strunge og Halfdan Rasmussen, og portrætter af så forskellige musikere som rapperen Prelle og Tommy Seebach. Mange af filmene tager personlige temaer op, som fx i ’Jeg hader ADHD’ og fiktionsfilmen ’Uro’ med Alba August i hovedrollen, mens ’Til døden os skiller’ er én af flere film om at blive ældre. En hel del af filmene beskæftiger sig med store internationale udfordringer som terrorisme, krige og konflikter, migration og miljø, som fx i filmene ’Krigerne fra Nord’, ’En minister krydser sit spor’, ’Et hjem i verden’ og ’Pels’.  

Kontakt

Filminstituttet 
Carsten Olsen 
Bibliotekskonsulent og programredaktør
carsteno@dfi.dk 
Tlf. 2537 1388

DBC DIGITAL 
Ib Helles Olesen 
Journalist og kommunikationsrådgiver
ibol@dbc.dk
Tlf. 2160 8058