City Slang som film

PREMIERE. Lars H.U.G. optrådte for næsten 30 år siden i en række teaterkoncerter med sin fortolkning af Søren Ulrik Thomsens digtsamling "City Slang". Forestillingen er nu vakt til live i Torben Skjødt Jensens dokumentarfilm "City Slang Redux", som har premiere i næste uge.

Det karakteristiske for et rigtig godt kunstværk er, at det altid er meget tydeligt at se, hvilken tid det er blevet til i, men at det samtidig rækker ud over den tid." Sådan reflekterer digteren Søren Ulrik Thomsen over sammenhængen mellem tid og kunst i dokumentarfilmen "City Slang Redux", som bliver vist i udvalgte biografer fra næste uge.

Skal man tro hans ord, er Lars H.U.G.'s "City Slang", en fortolkning af Søren Ulrik Thomsens digtsamling af samme navn, et rigtig godt kunstværk. Efter næsten 30 år er albummet og den efterfølgende koncertrække igen aktuelt med dokumentarfilmen "City Slang Redux". Filmen er instrueret af Torben Skjødt Jensen, som var med til at optage H.U.G.'s koncertrække ”City Slang show” tilbage i 1984.

Visninger

Øst for Paradis, Aarhus fra 19. marts

Biffen, Aalborg fra 21. marts

Grand Teatret, København fra 25. marts

Café Biografen, Odense fra 12. april

Cinemateket, København 14. april

Tid og kunst er to centrale temaer i filmen, der er en blanding af de gamle koncertoptagelser, hidtil uset materiale fra dengang og nye interviews med blandt andet de to hovedpersoner, H.U.G. og Thomsen. Det er lavet som en hyldest til kunstnerne, men også med forhåbninger om, at folk får noget brugbart med ud fra salens mørke.

"Filmen skal både informere og gøre os klogere på det, der skete engang gennem de mennesker, som var aller tættest på den kreative proces, men også åbne op for en helt tidløs diskussion om, hvad kunst i det hele taget er," forklarer Torben Skjødt Jensen.

Kunsten større end kunstneren

Samarbejdet mellem Lars H.U.G. og Søren Ulrik Thomsen kom i sin tid i stand, efter at H.U.G. tilfældigt fik fat i et eksemplar af Thomsens storbypoetiske og melankolske debut "City Slang" fra 1981. Ud fra, hvad han selv betegner som "tilfældighedsprincippet", begyndte H.U.G. at sætte lyd til Thomsens digte.

"Jeg blev fanget ind af hele det her møde med det ukendte og tænkte: Hold kæft, hvor er det fedt, det her!" forklarer Lars H.U.G i filmen. Han understreger, at Søren Ulrik Thomsens velvilje til at lade sit eget værk blive forvandlet til et H.U.G.-værk var altafgørende. Men som Thomsen forklarer:

"Når jeg har skrevet et digt, og det ligger på mit skrivebord, så læser jeg det, hver gang jeg går forbi. Og så spørger jeg mig selv hvorfor. Det er mig, der har skrevet det, jeg burde jo vide, hvad der står. Men netop fordi, det har løsrevet sig, så er der noget mere i kunsten, end der i kunstneren. Det har ligesom en hemmelighed, også for mig. Og derfor kan man netop give det fra sig, hvis man vel at mærke har 100 procent respekt for den kunstner, man skal overdrage det til."

Respekt må Søren Ulrik Thomsen have haft for Lars H.U.G. Nu er "City Slang" atter aktuel anno 2012.

"City Slang Redux" er støttet af Det Danske Filminstitut og vises i udvalgte biografer i landets fire største byer. Mandag den 19. marts har filmen premiere i Øst For Paradis i Aarhus, hvor Søren Ulrik Thomsen, Lars H.U.G. og Torben Skjødt Nielsen vil være til stede.

Øvrige visninger

  • Biffen, Aalborg fra 21. marts
  • Grand Teatret, København fra 25. marts
  • Café Biografen, Odense fra 12. april
  • Cinemateket, København 14. april