Biograftal ved udgangen af oktober

BIOTAL. "Klovn Forever" er den mest sete film i biograferne i år, og med mere end 3,5 millioner billetter solgt til danske film og fem spillefilmpremierer til gode ser det godt ud for billetsalget til de danske film i 2015.

I sidste weekend formåede Casper og Frank at slå dinosaurerne i "Jurassic World" af pinden som årets mest sete film i de danske biografer, og "Klovn Forever" er nu set af mere end 479.000 biografgængere.

Målt på billetter har 2015 ind til videre været et fint år for de danske spillefilm i biograferne. Samlet set er knap hver tredje billet – 32 % – solgt til danske film, svarende til 3,55 millioner billetter, hvilket er 920.000 flere end på samme tid sidste år.

Samlet set er fem af årets ti mest sete film til dato danske, mens de øvrige alle er amerikanske.

Tabel 1. Top 10 – år til dato

biotal-29okt

Inden året er omme har vi fortsat premiere til gode på fem nye danske spillefilm. Michael Noers drama med Ghita Nørby "Nøgle, hus, spejl" og Søren Frellesens julefilm "Emma og julemanden" får begge premiere den 12. november. Den 3. december følger Martin Zandvliets "Under sandet", der allerede har vakt stor opmærksomhed på internationale festivaler. Derefter følger to familiefilm, den 17. december Tilde Harkamps "Iqbal & den hemmelige opskrift" og juledag Frederik M. Nørgaards "Villads fra Valby".

Også de udenlandske film er stærke i år, specielt er der store forventninger til den premiereaktuelle Bond film "S.P.E.C.T.R.E" med dansk islæt ved Jesper Christensen som Mr. White, og den første af de nye film i Star Wars-universet, "Star Wars: Episode VII - The Force Awakens".