Biografaktuelle Onkel vinder stor pris i Tokyo

PRIS. Dramaet 'Onkel' vandt hovedprisen ved filmens verdenspremiere på Tokyo Filmfestivalen, der betragtes som en af de vigtigste af sin art i Asien. Oplev det virkelighedsnære drama fra Sønderjylland i de danske biografer fra 14. november.

Det danske drama 'Onkel' har fået en flot start i sit møde med publikum. Filmen, der er Frelle Petersens anden spillefilm efter debuten 'Hundeliv', vandt tirsdag hovedprisen ved verdenspremieren på Tokyo Filmfestival, der anses for en af Asiens mest betydningsfulde. Det sker netop inden filmens danske biografpremiere den 14. november.

"Det har været opløftende at sidde og høre japanernes reaktioner," fortæller instruktøren i en pressemeddelelse. Under visningerne oplevede han, hvordan publikum "opfatter filmens underspillede humor og underfundighed. Jeg vil gå så vidt og påstå, at japanere og sønderjyder deler humor."

'Onkel' går helt tæt på i sin skildring af landbrugslivet på en afsidesliggende gård i Sønderjylland. Vi følger Kris på 27, der er yderst beskyttende over for sin halvinvalide onkel, med hvem hun driver et mindre landbrug. De har et nært forhold, selvom de tilbringer det meste af tiden i tavshed. Da hun udvikler et venskab med den snakkesalige dyrlæge Johannes, opdager hun langsomt, at der er et liv uden for gården. Her møder hun den unge Mike, som ser lige igennem hendes reserverede personlighed. 

Frelle Petersen har ønsket at give sin film en høj grad af autenticitet. Han er selv vokset op i Sønderjylland og vil skildre miljøet, som han kender det. Derfor boede han også på gården, hvor filmen er optaget, både under skriveprocessen og under selve optagelserne. 

’Onkel’ er skrevet, instrueret, filmet og klippet af Frelle Petersen. Filmen er produceret af Marco Lorenzen for 88 Miles med støtte fra Filminstituttet, og Øst for Paradis står for distribution. 

Ud over den almindelige biografpremiere i hele landet den 14. november vises filmen på Cph pix Weekend, hvor den er udtaget til Politikens Talentpris.

Om Tokyo Filmfestival

Tokyo Filmfestival betragtes som en af de vigtigste i Asien. For europæiske film, der generelt kan have svært ved at finde fodfæste på det japanske marked, er festivalen en central brik i bestræbelserne på at få en film solgt til distribution. 

På sidste års festival vandt Michael Noers 'Før frosten' Juryens Specialpris, mens Bedste Skuespiller gik til Jesper Christensen. Tidligere udtaget er blandt andet 'Under sandet', der modtog skuespillerprisen til Louis Hofmann og Roland Møller, og 'Kapringen' af Tobias Lindholm. Festivalen løb i år fra 28. oktober til 5. november. Se mere på tiff-jp.net.

Jette Søndergaard spiller Kris og er også i virkeligheden niece til Peter H. Tygesen, der spiller titelrollen i 'Onkel'. Foto fra Tokyo Filmfestivalen.