Bananas! vinder over Dole

PÅ FILMSTRIBEN. De har prøvet alt. Men nu har banangiganten Dole endegyldigt tabt kampen om at få stoppet den skandinaviske dokumentar "Bananas!". En fantastisk sejr, siger filmens svenske instruktør Fredrik Gertten. Danske Lise Lense-Møller er co-producent på filmen, der kan ses på Filmstriben.

Champagnepropperne fløj direkte mod loftet i filmselskabet WG Films lokaler i Malmö i sidste uge. Der kom det nemlig frem, at en dommer i Los Angeles nu endegyldigt har dømt frugtgiganten Doles forsøg på at få standset selskabets dokumentarfilm "Bananas!" mislykket.

"I halvandet år har jeg haft lange, alvorlige samtaler med min amerikanske advokat hver eneste uge, og pludselig skreg han bare ned i røret, fuldstændig hysterisk og overlykkelig," fortæller instruktøren bag "Bananas!", Fredrik Gertten, om den dag, den lange sag sluttede i skandinavernes favør.

Filmen, der er et dansk-svensk samarbejde med Lise Lense-Møller som co-producent, viser, hvordan Dole op igennem 1970’erne benyttede sig af det forbudte pesticid DBCP i forbindelse med sin bananproduktion i Nicaragua, selvom firmaet vidste, at stoffet både var forbudt og potentielt skadeligt for medarbejderne.

Siden Dole i juni 2009 fik nys om, at "Bananas!" skulle vises på filmfestivalen i Los Angeles, har bananproducenten trukket de skandinaviske producenter rundt i det amerikanske retssystem i et forsøg på at få standset filmen. Indtil i sidste uge er det stort set lykkedes. Amerikanske tv-stationer, biografer og distributører har nægtet at røre filmen med en ildtang af frygt for at få et sagsanlæg fra Dole på halsen.

"I halvandet år har jeg haft lange, alvorlige samtaler med min amerikanske advokat hver eneste uge, og pludselig skreg han bare ned i røret, fuldstændig hysterisk og overlykkelig"

1,1 millioner i bøde

Men nu er det slut. I sidste uge besluttede dommeren at give WG Film medhold i det sagsanlæg, selskabet præsenterede Dole for i september 2009 med henvisning til den californiske Anti Slapp-lov – en lov, som er skabt for at undgå retssager, der udelukkende har til formål at undertrykke ytringsfriheden. Sejren betyder, at Dole nu skal betale WG Films sagsomkostninger på i alt 1,1 millioner kroner, samt at de ikke længere vil være i stand til at stævne folkene bag "Bananas!".

Egentlig trak Dole deres sagsanlæg tilbage allerede i oktober 2009 som følge af den debat om ytringsfrihed, der var begyndt at rase i Gerttens hjemland Sverige.

"På det tidspunkt troede vi, at vi var frie. Men vores amerikanske forsikringsselskab mente, at de ville lægge sag an mod os igen. Så der var stadig ingen, som ville have noget at gøre med filmen i USA. Det har været vældig frustrerende."

Fakta

"Bananas!" er instrueret af svenske Fredrik Gertten og co-produceret af Margarete Jangård fra WG FILM i Malmö og Lise Lense-Møller fra Magic Hour Films i København. Filmen følger en retssag mod bananproducenten Dole, der er anklaget af en gruppe nicaraguanske arbejdere for bevidst at have skadet sine medarbejdere ved at bruge et forbudt pesticid. Fredrik Gertten har selv kaldt filmen for en "court room thriller documentary".

Trods den langtrukne sag er filmen blevet vist ved flere festivaler, blandt andet CPH:DOX og Los Angeles Film Film Festival, ligesom den har opnået massiv omtale og støtte i Sverige.

Det vides endnu ikke, hvornår danskerne atter får mulighed for at se filmen i biografen, eller om den vil blive vist på dansk tv.

"Bananas!" er støttet af Det Danske Filminstitut ved konsulent Miriam Nørgaard.

"Bananas!" kan ses på Filmmstriben.dk.

Læs mere på filmens hjemmeside.

Fordoblet Fairtrade-salg 

Fredrik Gertten indrømmer, at sagsanlægget ikke udelukkende har været negativt for ham og resten af holdet bag "Bananas!". I Sverige har filmen vakt stor debat, og den enorme medieomtale har fået de svenske forbrugere til at boykotte Doles bananer og salget af Fairtrade-bananer er fordoblet. Men den opslidende retssag har kostet dyrt på det amerikanske filmmarked, fortæller instruktøren.

"Det er halvandet år, vi har mistet, og det er svært at få igen. Mens sagen har stået på, har Dole været ekstremt dygtige til at styre tolkningen af filmen med deres mediespin, så stemningen har været meget anderledes i USA end i Sverige. Det håber jeg, at vi kan vende nu. Ethvert møde med publikum har en betydning."

Med sidste uges sejr ser det nu endelig ud til, at "Bananas!" kan få amerikansk biograf-, dvd- og tv-premiere. Sammen med blandt andre de danske klippere Jesper Osmond og Nils Pagh Andersen er Fredrik Gertten for længst gået i gang med sit næste projekt, som bliver en film om slagsmålet med Dole.

"Vi har filmet hele den utrolig hårde rejse, vi har været igennem. Fra retssagen i Los Angeles over visningen i Rigsdagen til den dag, hvor vi pludselig fik rettens ord for, at vi må vise filmen i USA. Min nye film bliver baseret på alle de erfaringer, vi har gjort os, og kommer til at handle om, hvor pressede medierne er i dag på grund af store firmaer, som ved hjælp af advokater og pr-folk kan forhindre betydelige oplysninger i at komme ud. Det er en vigtig historie at få ud."