4 ud af 50 er danske

EUROPEAN FILM AWARDS. European Film Academy har i dag præsenteret den liste med 50 spillefilm, som er udgangspunktet, når der skal nomineres til European Film Awards 2016.

Tobias Lindholms "Krigen", Martin Zandvliets "Under sandet", Rúnar Rúnarssons "Sparrows" og Thomas Vinterbergs "Kollektivet" er blandt de 50 film fra 33 europæiske lande, som er på listen med film, der kan nomineres til European Film Awards 2016.

I de 20 lande, hvor der er flest medlemmer af European Film Academy, har medlemmerne kunnet vælge én film direkte ind på listen. En udvælgelseskomité bestående af akademiets bestyrelse og fem inviterede eksperter fra Ungarn, England, Spanien, Frankrig og Ukraine har tilføjet de resterende film.

Nu kan de 3.000 medlemmer af akademiet stemme til nomineringerne i kategorierne bedste film, instruktør, mandlige skuespiller, kvindelige skuespiller og manuskriptforfatter. Nomineringerne offentliggøres den 5. november på Sevillas Europæiske Filmfestival.

En syv mand stor jury tildeler priserne i kategorierne fotograf, klipper, komponist, production design, lyddesign, kostumer, hår og make-up. European Film Awards finder sted for 29. gang, den 10. december i årets europæiske kulturby, Wroclav (udtalt vrots-wahf) i Polen.

For en uge siden offentliggjorde European Film Awards, at Jon Bang Carlsens "Déjà vu" er en af de 15 film, der er nomineret til årets dokumentarfilm.

Læs: Jon Bang indstillet til europæisk pris

"Sparrows" får dansk premiere torsdag den 25. august.

European Film Awards