3 danske dokumentar-nomineringer i Amsterdam

IDFA. Fredag aften den 28. november afgøres det, om Camilla Nielssons "Democrats" eller Hanna Polaks "Something Better to Come" bliver en af vinderne af hovedprisen på dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam, IDFA. Begge film er er nomineret.

Onsdag den 26. november blev det offentliggjort, at Camilla Nielssons "Democrats" og Hanna Polaks "Something Better to Come", som begge deltager i hovedkonkurrence på dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam, IDFA, er blandt de fire nominerede film til festivalens hovedpris.

Der er samlet tre nomineringer til dansk film, når priserne uddeles fredag den 28. november kl. 20.00. Hanna Polaks "Something Better to Come" er nemlig også en af de tre nominerede i IDFA DOC U konkurrencen med film, der er udvalgt på tværs af alle festivalens serier med henblik på at introducere det unge publikum til dokumentarfilm.

Democrats

I mere end tre år har Camilla Nielsson haft adgang til magtens centrum i Robert Mugabes Zimbabwe, hvor hun på tæt hold har fulgt regeringspartiet og oppositionens kamp om indholdet af en ny forfatning, der skal forme landets fremtid. Filmens omdrejningspunkt er to politikere med ansvar for forfatningsprocessen. De er modstandere fra hver sit rivaliserende parti, udpeget i forventning om at sikre deres parti maksimal indflydelse på forfatningen. Samtidig er de tvunget til at samarbejde for at bringe forfatningen succesfuldt i hus. Er det overhovedet muligt i en politisk kultur mærket af årtiers mangel på demokrati og uden respekt for grundlæggende menneskerettigheder?

Læs artiklen: En rejse mod demokrati

Den danske publikum havde tidligere på måneden lejlighed til at se "Democrats" på CPH:DOX, hvor Camilla Nielsson modtog både en DOX:AWARD Special Mention og talentprisen Reel Talent Award.

"Democrats" er produceret af Henrik Veileborg for Upfront Films med støtte fra Det Danske Filminstitut gennem konsulentordningen.

Something Better to Come

Something-Better-to-Come
Something Better to Come

Hanna Polaks film har været 14 år undervejs. I løbet af den periode har den Oscar-nominerede, polske instruktør fulgt en gruppe børn, der lever i en såkaldt Svalka uden for Moskva, en af verdens største lossepladser. Det er ulovligt at være der og naturligvis strengt forbudt at filme. Blandt de mange fattige beboere er Yula, der drømmer om at flytte fra lossepladsen og ændre sit liv.

Læs artiklen: Human Beauty in a Russian Garbage Dump

Filmen, der havde verdenspremiere på IDFA, er produceret af Hanna Polak og Sigrid Dyekjær med støtte fra Det Danske Filminstitut gennem konsulentordningen.
 

Hele 15 danske film har i år deltaget på festivalen.

Få overblik over de 15 danske film på IDFA

 

The Look of Silence er publikumsfavorit

 

Publikummet på IDFA stemmer løbende på deres favoritfilm, og her har Joshua Oppenheimers "The Look of Silence" ligget i top de seneste dage, mens "Democrats", der blev vist første gang mandag aften, nu dukker op som nummer 10.

Følg udviklingen på Publikums top-20-listen