Sumé – lyden af en grønlandsk revolution

Sumé var det første grønlandske rockband, der sang på grønlandsk. Dokumentarfilmen ”Sumé – lyden af en revolution” fortæller ikke bare bandets historie fra starten af 1970’erne, men også det moderne Grønlands historie. Privatpersoner kan se filmen på Filmcentralen / For alle og bibliotekerne kan vise filmen på Filmstriben.

Sumé sang på grønlandsk og satte ord på grønlændernes længsel efter frihed og medbestemmelse. Dokumentarfilmen om Sumé viser den ikoniske betydning bandet havde – og stadig har – for mange grønlændere. Sumé blev symbolet på grønlændernes opgør med kolonimagten Danmark, og kampen for at ændre sin egen selvforståelse.

Filmen pendler rytmisk mellem nutidige interviews med bandlemmerne fra Sume og gamle arkivoptagelser, der viser orkestrets storhedstid og danskernes altoverskyggende tilstedeværelse i den grønlandske hverdag.

Helt aktuelt vises filmen på Berlinalen som den første grønlandske film nogensinde, der er udtaget til filmfestivalen i Berlin. Filmen er instrueret af Inuk Silis Høeg.
 

Læs mere:
Lyden af en grønlandsk revolution. Artikel og interview med instruktør Inuk Silis Høeg i FILMupdate 5. november 2014.