Premiere på Thelma

PREMIERE. Joachim Triers fjerde spillefilm 'Thelma' er en sælsom nordisk thriller om en ung kvinde, hvis traditionelle ungdommelige følelser som forelskelse, generthed og angst hænger uløseligt sammen med hendes voldsomme overnaturlige kræfter. Den danske koproduktion er i biograferne fra 30. november.

Noget mærkeligt sker med Thelma. Den unge, generte pige er netop flyttet fra sine religiøse forældre i en lille by på Norges vestkyst for at studere ved universitetet i Oslo og stå på egne ben for første gang. Men nu er hun begyndt at få alvorlige krampeanfald, som lægerne ikke umiddelbart kan finde nogen forklaring på.

Det har været en sjov proces at arbejde med en karakterdrevet fortælling og samtidig se, om vi visuelt kunne løfte den op i et univers, som giver mere rum til fantasien

Noget andet, men ikke mindre overvældende, er Thelmas stille fascination af den smukke, unge medstuderende Anja, der gengælder hendes følelser. Anja vil gerne hjælpe en hæmmet Thelma ud af sin skal, men for hvert skridt, de to piger tager nærmere hinanden, bliver Thelmas anfald kraftigere og farligere.

Thrilleren 'Thelma' ligner ikke noget, Joachim Trier har lavet før. Instruktørens tre første film - 'Reprise' fra 2006, 'Oslo, 31. august' fra 2011 og 'Louder Than Bombs' fra 2015 - bød ikke på samme overnaturlige elementer eller mærkbare allegoriske kvaliteter. Inspirationen til filmen, der siden er blevet udtaget som Norges Oscar-kandidat 2017, kom fra italienske genrefilm:

"Jeg fik en idé om at lave en heksehistorie, der foregik i Oslo. Jeg er filmnørd, og Eskil Vogt [manuskriptforfatter, red.] og jeg var inde i en fase, hvor vi så en masse giallo - italienske gyserfilm fra 70'erne. Jeg så også 'Jacob's Ladder' (1990) af Adrian Lyne og 'The Hunger' (1997-1999) - rent visuelle ting. Eskil og jeg snakkede om, hvordan disse film nærmer sig noget meget menneskeligt med temaer som angst, moral og eksistentielle spørgsmål, men gennem genren. Det var den ene side af det, og så begyndte vi at arbejde med nogle idéer ud fra bestemte scener og billeder, og ud fra det opstod Thelma-figuren," fortæller Trier.

Thelma6_450
Joachim Trier og 22-årige Eili Harboe, der spiller hovedrollen som den generte Thelma med overnaturlige kræfter. Thelma spilles af den 22-årige Eili Harboe, der har modtaget stor ros for sin modige og sårbare præstation. For hende var filmen ligesom for Joachim Trier en helt ny oplevelse: "Rollen som Thelma er en fysisk udfordrende rolle, og det store spørgsmål var, om Eili kunne klare presset," fortæller Trier om castingen af den unge skuespiller. "Hun skulle spille sammen med slanger og lave intensiv undervandstræning, fordi hun ville lave en stor del af sine egne stunts. Hun skulle også kunne lave krampeanfald, der så ægte ud. Vi arbejdede med muligheden for CGI samtidig med, at vi introducerede hende til noget, der hedder TRE, som bruges til post-traumatisk stressafhjælpning. Det er træning i at give sig selv kramper, noget man bruger ret meget til soldater. Eili lærte at lave disse selvudløste kramper. Jeg har aldrig set en skuespiller, der gik så langt for en rolle."

Danske billeder og effekter

'Thelma's imponerende billedside har Trier udtænkt i samarbejde med Sune Elskaer, der har stået for storyboards, og filmfotografen Jakob Ihre. Den er filmet i CinemaScope - det bredeste filmformat.

"Jeg har lavet mine første tre film med Jakob Ihre, og vi arbejdede også sammen denne gang. Vi ville prøve noget nyt, og jeg elsker stadig at gå i biografen og se film på det store lærred. Så jeg tænkte, at der var noget særligt over et wide shot med centralt perspektiv og en lille person i midten med al den kraft, som Thelma faktisk har," forklarer Joachim Trier.

Thelma2_450
"Jeg tænkte, at der var noget særligt over et wide shot med centralt perspektiv og en lille person i midten med al den kraft, som Thelma har".

"Før vi vidste af det, var vi i gang med to ting, som vi egentlig kendte ret godt: Coming-of-age-historien, som på en måde ligner den fra 'Louder Than Bombs', og den melankolske ensomhed fra 'Oslo, 31. august' samtidig med gysergenreelementet. Det har været en sjov proces at arbejde med en karakterdrevet fortælling, som jeg er vant til, og samtidig se om vi visuelt kunne løfte den op i et univers, som giver mere rum til fantasien."

Det danske hold på 'Thelma' tæller Triers faste samarbejdspartner og klipper Olivier Bugge Coutté og Peter Albrechtsen, der har bidraget til lydeffekter. Morten Jacobsen har lavet specialeffekter, Stig Günther stunts og Dennis Knudsen makeup, mens The Gentlemen Broncos, Ghost VFX, Nordisk Film ShortCut, Hydralab og Slowmotion fx har arbejdet på filmens komplekse visuelle effekt-sekvenser ført af an af VFX producer Mikael Windelin og VFX supervisor Esben Syberg. Desuden har Agnes Obel leveret et nummer til filmen.

'Thelma' er koproduceret af Eva Jakobsen, Katrin Pors og Mikkel Jersin for Snowglobe med støtte fra Det Danske Filminstitut, Copenhagen Film Fund i samarbejde med DR. Thomas Robsahm for norske Motlys har produceret filmen, der distribueres i Danmark af Camera Film.

Trailer