enda

Crone Film

Etableret i 1973 af producenten Nina Crone (1947) og hendes daværende mand Erik Crone (1946), der forlod selskabet i 1976. Crone Film opstod i forlængelse af Det Danske Filminstituts konsulentordning fra 1972, hvor kunstnerisk værdifulde film kunne modtage økonomisk støtte fra staten. Op gennem 70erne stod Crone Film bag nogle af periodens markante danske film, deriblandt Hans Kristensens trilogi om storbyroden Per "Flugten" (1973), "Per" (1975) og "Blind Makker" (1976); Anders Refns "Strømer" (1976), Ole Roos' filmatisering af Tom Kristensens roman "Hærværk" (1977) og Edvard Flemings "Den korte sommer" (1976) og "Lille spejl" (1978).


Crone Films produktion har gennem årene spændt vidt. Palle Kjærulff-Schmidt instruerede "Tukuma" (1984), der udspiller sig på Grønland og den historiske film om Dansk Vestindien, "Peter von Scholten" (1987) med Ole Ernst i rollen som den danske guvernør, der frigav slaverne.


Crone Film har givet en række af instruktørtalenter mulighed for at lave deres første spillefilm, deriblandt Susanne Bier med "Freud flytter hjemmefra" (1991). Siden 1980erne har produktionen af film for børn været et gennemgående træk i selskabets produktion. Crone Film har blandt andet stået bag biografversionen af "Busters verden" (1984) instrueret af Bille August og senest animationsfilmene "Disco ormene" (2008), "Orla frøsnapper" (2011) og "Gummi T" (2012).

Filmografi Priser
Titel År Funktion Category
Otto er et næsehorn 2013 Producent DK/Spillefilm
Gummi T 2012 Producent DK/Spillefilm
Orla Frøsnapper 2011 Producent DK/Spillefilm
Disco ormene 2008 Producent DK/Spillefilm
Møgunger 2003 Producent DK/Spillefilm
Send mere slik 2001 Producent DK/Spillefilm
Susanne Sillemann 2000 Producent DK/Kort fiktion
Falkehjerte 1999 I samarbejde med DK/Spillefilm
Nonnebørn 1997 I samarbejde med DK/Spillefilm
The Sunset boys 1995 I samarbejde med U/Spillefilm
Det skaldede spøgelse 1992 I samarbejde med DK/Spillefilm
Freud flytter hjemmefra 1991 I samarbejde med U/Spillefilm
Springflod 1990 I samarbejde med DK/Spillefilm
Mig og censuren 1990 I samarbejde med, Distributionsselskab U/Spillefilm
Baby Doll 1988 I samarbejde med DK/Spillefilm
Peter von Scholten 1987 I samarbejde med DK/Spillefilm
Take It Easy 1986 I samarbejde med DK/Spillefilm
Tukuma 1984 I samarbejde med DK/Spillefilm
Busters verden 1984 I samarbejde med DK/Spillefilm
Hanoshrim - de jødiske emigranter fra Polen 1983 I samarbejde med DK/Dokumentarfilm
Udvikling 1982 I samarbejde med Tv-serie
Den ubetænksomme elsker 1982 I samarbejde med DK/Spillefilm
Hjemlig hygge 1982 I samarbejde med DK/Kort fiktion
Go' morgen Morgen 1982 I samarbejde med DK/Dokumentarfilm
Fugleskræmslet 1981 I samarbejde med DK/Kort fiktion
Guldhjertet 1981 I samarbejde med DK/Kort fiktion
En heldig kartoffel 1981 I samarbejde med DK/Kort fiktion
Ta' feen i den anden hånd 1981 I samarbejde med DK/Kort fiktion
Børn på hospital 1980 I samarbejde med DK/Dokumentarfilm
Kvindesind 1980 I samarbejde med DK/Spillefilm
Lille spejl 1978 I samarbejde med DK/Spillefilm
Terror 1977 I samarbejde med DK/Spillefilm
Hærværk 1977 I samarbejde med DK/Spillefilm
Den korte sommer 1976 I samarbejde med DK/Spillefilm
Blind makker 1976 I samarbejde med DK/Spillefilm
Normannerne 1976 I samarbejde med DK/Spillefilm
Hjerter er trumf 1976 I samarbejde med DK/Spillefilm
Strømer 1976 I samarbejde med DK/Spillefilm
Per 1975 I samarbejde med DK/Spillefilm
Kun sandheden 1975 I samarbejde med DK/Spillefilm
Gæstearbejdere 1974 I samarbejde med DK/Spillefilm
Nitten røde roser 1974 I samarbejde med DK/Spillefilm
Flugten 1973 I samarbejde med DK/Spillefilm

Prices and nominations

Pris Premiere år Festival Film
Adult Jury Prize - ANIMATED FEATURE FILM 1st Prize 2013 Chicago Int. Children's Film Festival 2013 Otto er et næsehorn
Børnejuryens 1. Pris 2004 Lübeck, Nordische Filmtage 2004 Møgunger
Certificate of Excellence 2002 Chicago Int. Children's Film Festival 2002 Send mere slik
Publikumspris Alder 5-10 2002 New York International Children's Film Festival 2002 Susanne Sillemann
Speciel Omtale, Voksenjury 2002 Berlinale 2002 Send mere slik
Bedste Kortfilm 2001 Athens Olympia Int. Film Festival For Children and Young People 2001 Susanne Sillemann
Børnejuryens 2. Pris, Spillefilm 2000 Chicago Int. Children's Film Festival 2000 Falkehjerte
p 2000 Chicago Int. Children's Film Festival 2000 Falkehjerte
Silver Gryphon Pris, Bedste Film 1999 Giffoni Film Festival 1999 Falkehjerte
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.