enda

Trine Dyrholm

(1972 – )

Skuespiller. Født 15/4 1972. Uddannet på Den Danske Scenekunstskole (dengang Statens Teaterskole) 1991-95.

Som barn optrådte Dyrholm i flere sammenhænge og medvirkede som 14-årig i Dansk Melodi Grand Prix 1987 med sangen 'Danse i måneskin'.

Hun debuterede som filmskuespiller med 'Springflod' (1990), som sikrede hende en Bodilstatuette for bedste kvindelige hovedrolle. Siden medvirkede hun i adskillige film i løbet af 90'erne, blandt andet 'Cecilia' (1991), 'Casanova' (1991), 'I Kina spiser de hunde' (1999) såvel som i Thomas Vinterbergs 'De største helte' (1996) og 'Festen' (1998). Hun medvirkede desuden i tv-serien 'Taxa' (1997-1999).

Op gennem 00'erne blev hun en af Danmarks mest populære skuespillere med film som Hans Fabian Wullenwebers 'Tvilling' (2003), Annette K. Olesens dogme-drama 'Forbrydelser' (2004), Pernille Fischer Christensens 'En Soap' (2006) og Åke Sandgrens 'Fluerne på væggen' (2005).

Hun har siden medvirket i Susanne Biers Oscar-vinder 'Hævnen' (2010), Nikolaj Arcels Oscar-nominerede historiske drama 'En kongelig affære' (2012) og Peter Schønau Fogs danske Oscar-kandidat 'Du forsvinder' (2017). I udlandet har hun blandt andet medvirket i 'Nico, 1988' (2017), der vandt hovedprisen i sidekonkurrencen Horizons ved Venedig Film Festival i 2017. Hun vandt tre Robert-priser for sin rolle i DR-Serien 'Arvingerne' (2014-2017).

Dyrholm vandt Sølvbjørnen ved Berlin Filmfestival 2016 for bedste kvindelige hovedrolle for Thomas Vinterbergs 'Kollektivet' (2016).

I 2014 var hun en del af juryen ved Berlinalen. I 2018 var hun jurymedlem ved Venedig Filmfestival.

I 2019 er Trine Dyrholm aktuel i Marie Grahtø Sørensens 'Psykosia' og May el-Toukhys 'Dronningen'.
Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Dronningen 2019 Anne DK/Spillefilm
Unge Astrid 2019 Marie U/Spillefilm
Psykosia 2019 Anna Klein DK/Spillefilm
Kæledyrenes Hemmelige Liv 2 2019 Stemme U/Spillefilm
X&Y 2018 Medvirkende U/Spillefilm
Du forsvinder 2017 Mia Hallling DK/Spillefilm
Nico, 1988 2017 Christa Päffgen U/Spillefilm
Arvingerne 3 2017 Instruktion, Gro Grønnegaard Tv-serie
Kollektivet 2016 Anna DK/Spillefilm
Kæledyrenes hemmelige liv 2016 Chloë U/Spillefilm
Ditte & Louise - Sæson 2 2016 Trine Dyrholm Tv-serie
Arvingerne 2 2015 Gro Grønnegaard Tv-serie
Lang historie kort 2015 Anette DK/Spillefilm
En du elsker 2014 Molly Moe DK/Spillefilm
Arvingerne 1 2014 Gro Grønnegaard Tv-serie
Skytten 2013 Mia Moesgaard, journalist DK/Spillefilm
3096 dage 2013 Brigitta Sirny U/Spillefilm
Cloud Chamber 2013 Foto af Ingrid Petersen Interaktive projekter
Den skaldede frisør 2012 Ida DK/Spillefilm
En kongelig affære 2012 Juliane Marie, enkedronning DK/Spillefilm
Madagascar 3 2012 Gloria U/Spillefilm
Aske i munden 2012 Fotograf DK/Kort fiktion
Happy feet 2 2011 Gloria U/Spillefilm
Værelse 304 2011 Helene DK/Spillefilm
Hævnen 2010 Marianne DK/Spillefilm
Thorshammer 2010 Medvirkende DK/Kort fiktion
Dansen 2008 Annika DK/Spillefilm
deUsynlige 2008 Agnes U/Spillefilm
Lille soldat 2008 Lotte DK/Spillefilm
Disco ormene 2008 Gloria DK/Spillefilm
Fremkaldt 2008 Medvirkende DK/Kort fiktion
Madagascar 2 2008 Gloria U/Spillefilm
Daisy Diamond 2007 Eva DK/Spillefilm
En soap 2006 Charlotte DK/Spillefilm
Offscreen 2006 Trine Dyrholm DK/Spillefilm
Der var engang en dreng - som fik en lillesøster med vinger 2006 Pandekagepige DK/Spillefilm
Happy Feet 2006 Gloria U/Spillefilm
Istedgade 2006 Sofie DK/Kort fiktion
Sophie 2006 Sophie DK/Kort fiktion
Under bæltestedet 2006 Naja DK/Kort fiktion
Fluerne på væggen 2005 My Larsen DK/Spillefilm
Valiant 2005 Stemme U/Spillefilm
Den store dag 2005 Signe DK/Spillefilm
Robotter 2005 Cappy U/Spillefilm
Madagascar 2005 Gloria U/Spillefilm
Forbrydelser 2004 Kate DK/Spillefilm
Thunderbirds 2004 Lady Penelope U/Spillefilm
H.C. Andersens eventyr 2004 Stemme Tv-serie
Tvilling 2003 Julie DK/Spillefilm
Afgrunden 2003 Siv, Lars Schmidts kæreste DK/Spillefilm
Looney Tunes - Back in Action 2003 Dusty Tails U/Spillefilm
P.O.V. - Point of View 2002 Kamilla DK/Spillefilm
Bungalow 2002 Lene U/Spillefilm
Okay 2002 Trisse DK/Spillefilm
Langt fra Las Vegas 2001 Birla Tv-serie
Edderkoppen 2000 Topsy Tv-serie
Indien 1999 April DK/Kort fiktion
I Kina spiser de hunde 1999 Hanne DK/Spillefilm
Kys, kærlighed og kroner 1998 Katja DK/Kort fiktion
Festen 1998 Pia DK/Spillefilm
TAXA 1997 Stine Tv-serie
Herkules 1997 Meg U/Spillefilm
Skyernes skygge rammer mig 1996 Lis DK/Kort fiktion
De største helte 1996 Pernille DK/Spillefilm
Madsen og co. 1996 Mette, praktikant Tv-serie
Gotha - kult, kitsch og b-film 1996 Medvirkende Tv-serie
Lille John 1995 Pernille Tv-film
Mappen 1995 Medvirkende Tv-film
Længe leve friheden 1993 Medvirkende Tv-film
Cecilia 1991 Cecilia Tv-film
Casanova 1990 Gurli DK/Spillefilm
Springflod 1990 Pauline DK/Spillefilm
Hvor lidt er for meget 1989 Medvirkende DK/Kort fiktion
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.