enda

Steen Herdel

(1945 – )

Filmproducent. Født 24/5 1945.

Studier i teologi, litteraturvidenskab og siden filmvidenskab ved Københavns Universitet. I 1973 fik Herdel ansættelse som direktør i Simon Spies’ nyoprettede filmselskab Merkur Film, men forlod det allerede året efter for at starte som selvstændig producent med ungdomsfilmen 'La’ os være' (1975). Filmen var den første af en række succesfulde film for børn og unge, som banede vejen for den danske ungdomsfilm.

Herdel blev hurtigt en produktiv producent og introducerede op gennem 1970’erne en ny generation af filminstruktører. Blandt dem Bille August med ’Honning måne’ (1978), Søren Kragh-Jacobsen med ’Vil du se min smukke navle’ (1978) og Morten Arnfred med ’Måske ku’ vi’ (1976) og ’Mig og Charly’ (1978). Han producerede også flere dokumentarer i spillefilmlængde; Jørgen Leths klassiske cykelfilm ’En forårsdag i helvede’ (1976) og de mere genreeksperimenterende ’En fisker i Hanstholm’ (1977) instrueret af Jon Bang Carlsen og Peter Watkins’ (1977) ’Aftenlandet’.

I slutningen af 1977 gik selskabet Kino Film, der udlejede Herdels film, konkurs og tog produktionsselskabet med i faldet. I begyndelsen af 1980’erne arbejdede Herdel i en periode i USA, før han i 1982 grundlagde selskabet Columbus Film, der specialiserede sig i kopiering af film, produktion af reklamefilm og film for erhvervslivet.

Udover en lang række kort- og dokumentarfilm producerede Herdel ind imellem en spillefilm, for eksempel Jørgen Leths ’Notater om Kærligheden’ (1989), Lasse Spang Olsens kommercielt succesfulde action-komedie ’I Kina spiser de hunde’ (1999) og komedien ’Til højre ved den gule hund’ (2003).

I foråret 2018 kom der fornyet opmærksomhed omkring Herdel, da flere børn og unge fra Herdels film i 1970’erne fortalte, at de havde været udsat for seksuelle krænkelser fra filmenes instruktører Lasse Nielsen og Ernst Johansen. Efterfølgende gav Herdel de misbrugte filmbørn en offentlig undskyldning i filmmagasinet Ekko.

Steen Herdel er stadig en aktiv producent med flere projekter på vej.
Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Fire muslimske stemmer 2010 Producer DK/Dokumentarfilm
Simon & Malou 2009 Skadestuelæge DK/Spillefilm
Femi-X and Beyond 2004 Producer DK/Dokumentarfilm
Øresund 2003 Instruktion, Manus, Produktion, Foto, Stills DK/Dokumentarfilm
Til højre ved den gule hund 2003 Produktion, Mand der skændes DK/Spillefilm
Det skæve skib 2002 Produktion DK/Dokumentarfilm
Den guddommelige brugsanvisning 2002 Producer DK/Dokumentarfilm
Den danske elefantmand 2001 Executive producer Tv-dokumentar
P.I.S. - Politiets indsatsstyrke 2000 Finn Ahrenkiel Tv-serie
Billy i Bangkok 2000 Produktion DK/Dokumentarfilm
Simons film 1999 Foto, Stills DK/Dokumentarfilm
I Kina spiser de hunde 1999 Produktion DK/Spillefilm
Kære Haiti 1995 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Operation Cobra 1995 Special effects DK/Spillefilm
Notater om kærligheden 1989 Produktion DK/Eksperimentalfilm
Dansk litteratur 1989 Producer DK/Dokumentarfilm
Højt at flyve - en film om stunt 1988 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
I Fridtjof Nansens fodspor over Indlandsisen 1988 Executive producer DK/Dokumentarfilm
Profession: Badminton - en film om Morten Frost 1983 Produktion DK/Dokumentarfilm
Copenhagen Samba - Karneval i København 1983 Foto DK/Dokumentarfilm
Felix 1982 Video-konsulent DK/Spillefilm
Du er ikke alene 1978 Produktion, Produktionsleder DK/Spillefilm
Honning måne 1978 Produktion DK/Spillefilm
Mig og Charly 1978 Produktion DK/Spillefilm
Vil du se min smukke navle? 1978 Produktion DK/Spillefilm
Et par dage med Magnus 1978 Produktionsleder Tv-serie
Aftenlandet 1977 Produktion DK/Spillefilm
En fisker i Hanstholm 1977 Produktion DK/Dokumentarfilm
Skytten 1977 Produktion DK/Spillefilm
Clark 1977 Produktionsleder, Producent DK/Spillefilm
Drenge 1977 Producent, Produktionsleder DK/Spillefilm
En forårsdag i helvede 1977 Fotograf DK/Dokumentarfilm
Den dobbelte mand 1976 Produktion, Produktionsleder DK/Spillefilm
Måske ku' vi 1976 Producent, Produktionsleder DK/Spillefilm
La' os være 1975 Producent DK/Spillefilm
Vildskud 1973 Producent DK/Kort fiktion
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Warszawa, Against Gravity 2008-05-09 Notater om kærligheden
Lithuania Scanorama Film Forum 2003-11-10 I Kina spiser de hunde
Lübeck, Nordische Filmtage 2003-10-30 Til højre ved den gule hund
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.