enda

John Hilbard

(1923 – 2001)

Filminstruktør, manuskriptforfatter, produktionsleder og produktionschef. Født 14/5 1923, død 10/3 2001 - 77 år gammel. Hans fødenavn var John Hilbert, men han ændrede midt i 50'erne efternavnet til Hilbard.

Efter endt studentereksamen i 1941 uddannede Hilbard sig som ingeniør og kort efter lykkedes det ham i 1946 at blive ansat hos Nordisk Film som assistent hos Astrid og Bjarne Henning-Jensen. Sideløbende med filmarbejdet var han skribent og solgte sine historier til ugeblade og tegneseriealbummet Hudibras. Fra 1947-50 arbejdede han som instruktørassistent og klipper hos Nordisk Film. Herefter blev han produktionsleder og senere atelierchef samme sted. I 1960 skiftede han til Palladium, hvor han var produktionschef indtil selskabet lukkede sin produktion ned i slutningen af 1970’erne. John Hilbard blev herefter tilknyttet Panorama Film, men arbejdede også freelance.

Da Carl Th. Dreyer lavede sin sidste film ”Gertrud” hos Palladium i 1964, var det Hilbard, som stod for det praktiske som produktionsleder. Hilbard var også den drivende kraft i 1970’ernes sex-farcer fra Palladium: sengekant-filmene. Han skrev de fleste af manuskripterne og instruerede alle otte sengekantsfilm. For Panorama Film instruerede han ungdoms-roadmovien ”Suzanne og Leonard” i 1984 og for Nordisk Film ”Walter og Carlo – Yes, det er far” to år senere. Da Jens Jørgen Thorsen i begyndelsen af 1990’erne producerede sin voldsomt debatterede film ”Jesus vender tilbage”, var det den erfarne Hilbard, der som executive producer holdt produktionen på ret kurs.

Personligt motto: Der findes kun to slags film. De, der skal ses af mennesker og de, der kun skal ses af den gode gud og enkelte festivaldeltagere.

Særsamling findes på Filminstituttets Bibliotek.
Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Brødrene Mortensens jul 1998 Instruktørassistent Tv-serie
Vildbassen 1994 Instruktørassistent DK/Spillefilm
Jesus vender tilbage 1992 Foley artist, Executive producer DK/Spillefilm
Krummerne 1991 Instruktørassistent DK/Spillefilm
En afgrund af frihed 1989 Instruktørassistent DK/Spillefilm
Den røde tråd 1989 Produktionsleder DK/Spillefilm
Pigen i gyngen 1988 Instruktørassistent U/Spillefilm
Kampen om den røde ko 1987 Produktionschef DK/Spillefilm
Walter og Carlo (2) - yes, det er far 1986 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Walter og Carlo - op på fars hat 1985 Manus, Instruktørassistent DK/Spillefilm
Den kroniske uskyld 1985 Instruktørassistent DK/Spillefilm
Suzanne og Leonard 1984 Instruktion DK/Spillefilm
Det parallelle lig 1982 Produktionsleder DK/Spillefilm
Attentat 1980 Produktionsleder DK/Spillefilm
Firmaskovturen 1978 Instruktion, Manus, Klip DK/Spillefilm
Hopla på sengekanten 1976 Instruktion, Manus, Klip, Sangtekster DK/Spillefilm
Sømænd på sengekanten 1976 Instruktion, Manus, Klip DK/Spillefilm
Der må være en sengekant 1975 Instruktion, Manus, Klip, Scenograf DK/Spillefilm
Romantik på sengekanten 1973 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Motorvej på sengekanten 1972 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Rektor på sengekanten 1972 Instruktion DK/Spillefilm
Tandlæge på sengekanten 1971 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Hvorfor gør de det? 1971 Producer DK/Dokumentarfilm
Mazurka på sengekanten 1970 Instruktion DK/Spillefilm
Den røde rubin 1970 Manus, Produktionsleder DK/Spillefilm
Damernes ven 1969 Drejebog, Produktionsleder DK/Spillefilm
Uden en trævl 1968 Manus, Produktionsleder DK/Spillefilm
Min kones ferie 1967 Instruktion DK/Spillefilm
Far laver sovsen 1967 Produktion DK/Spillefilm
Flagermusen 1966 Manus, Produktion DK/Spillefilm
Gertrud 1964 Produktionsleder DK/Spillefilm
Eventyrrejsen 1960 Produktionsleder DK/Spillefilm
Jan går til filmen 1954 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Karen, Maren og Mette 1954 Instruktion DK/Spillefilm
Kongeligt besøg 1954 Produktion DK/Spillefilm
Vi arme syndere 1952 Klip, Produktionsleder DK/Spillefilm
Vester-Vov-Vov 1927 Tilrettelægger DK/Spillefilm
Lille Lise Letpaataa 1924 Klip DK/Spillefilm

Som John Hilbert

Title År Funktion Category
Kun en pige 1995 Præproduktion DK/Spillefilm
Adam og Eva 1953 Produktion DK/Spillefilm
Sønnen 1953 Produktion DK/Spillefilm
Vi som går køkkenvejen 1953 Producer DK/Spillefilm
To minutter for sent 1952 Produktion DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.