enda

Henrik Ruben Genz

(1959 – )

Instruktør og manuskriptforfatter. Født 7/11 1959 i Sønderjylland. Oprindelig uddannet tegner og grafiker ved Kunsthåndværkerskolen i Kolding. I 1995 afsluttede han uddannelsen på Den Danske Filmskoles instruktørlinje med sin prisvindende 'Omveje'.

Siden har Henrik Ruben Genz instrueret både dokumentarfilm, tv-serier og kortfilm. Ikke mindst 'Bror min bror' fra 1998, der både blev Oscar-nomineret og vandt Krystalbjørnen i Berlin, samt en række andre internationale priser. På tv har Henrik Ruben Genz instrueret episoder af bl.a. 'Nikolaj og Julie' (2003), 'Forsvar' (2003), 'Krøniken' (2004), 'Forbrydelsen' (2007), 'Borgen' sæson 3 (2013) og 'Bankerot' (2014).

Hans debutspillefilm 'En som Hodder' (2002) var nomineret til en Robert, det samme var 'Kinamand' (2005), der også var Bodil-nomineret. I 2008 instruerede han 'Frygtelig lykkelig' efter en roman af Erling Jepsen. Filmen vandt hovedprisen på Karlovy Vary Film Festival og høstede desuden 6 Bodil-priser og 7 Robert-priser.

Jepsen og Genz skrev året efter den fælles erindringsbog 'Alting begynder i Gram'. Genz har også instrueret dramakomedien 'Tordenskjold og Kold' (2016), dramaet 'Gud taler ud' (2017) og 'Erna i krig' (2020).
Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Gud taler ud 2017 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
Tordenskjold & Kold 2016 Instruktion DK/Spillefilm
Bankerot 2014 Instruktion, Manus-supervisor Tv-serie
Good People 2014 Instruktion U/Spillefilm
Borgen 3 2013 Instruktion Tv-serie
Undskyld jeg forstyrrer 2012 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
To kvinder 2012 Manuskonsulent DK/Kort fiktion
Cirkusliv i savsmuld 2011 Instruktion Tv-serie
Skyskraber 2011 Udviklingsproducer DK/Spillefilm
Lulu & Leon 2009 Instruktion Tv-serie
Imellem os 2009 Instruktion DK/Kort fiktion
Frygtelig lykkelig 2008 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Forbrydelsen 2007 Instruktion Tv-serie
Kinamand 2005 Instruktion DK/Spillefilm
Krøniken 2004 Instruktion Tv-serie
En som Hodder 2003 Instruktion DK/Spillefilm
Forsvar 2003 Instruktion Tv-serie
Frunk 2003 Konsulent DK/Kort fiktion
Nikolaj og Julie afsnit 1-22 2002 Instruktion
Nikolaj og Julie 2002 Instruktion Tv-serie
De udvalgte 2001 Instruktion Tv-serie
Dødsjov 2000 Instruktion, Manuskript DK/Kort fiktion
Bror, min bror 1999 Instruktion DK/Kort fiktion
Farvel til Paradis 1996 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Omveje 1995 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Galla 92 - det sidste show 1992 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Tilbagefald 1991 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Carwash chorale 1991 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Bilvask 1991 Instruktion, Manus DK/Eksperimentalfilm
Den mand kunne jeg bare stole på 1990 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Small talk 1990 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Catwalk '89 1989 Instruktion, Foto DK/Dokumentarfilm
The eternal winter 1986 Instruktion, Manus, Klip, Lyd DK/Kort fiktion
Afsat - iagttagelse fra en bil med radio Instruktion DK/Kort fiktion
Karavane - iagttagelse fra en bil med radio Instruktion DK/Kort fiktion
Instruktion DK/Kort fiktion
Instruktion DK/Kort fiktion
Bud - iagttagelse fra en bil med radio Instruktion DK/Kort fiktion
Domstol - iagttagelse fra en bil med radio Instruktion DK/Kort fiktion
Instruktion DK/Dokumentarfilm
Instruktion DK/Dokumentarfilm
Gennemgang - iagttagelse fra en bil med radio Instruktion DK/Kort fiktion
Instruktion DK/Dokumentarfilm

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Grand Prix - Poznan Golden Goats for the best film 2003 Poznan Ale Kino! International Children's Film Festival 2003 En som Hodder
Poznan Silver Goats for the original screenplay 2003 Poznan Ale Kino! International Children's Film Festival 2003 En som Hodder
FICC Jury - The Don Quijote Prize 2003 Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2003 En som Hodder
Voksenjuryens 1. Pris, Spillefilm 2003 Chicago Int. Children's Film Festival 2003 En som Hodder
Satyajit Ray Award 2003 London Film Festival 2003 En som Hodder
FIPRESCI Pris 2005 Karlovy Vary International Film Festival 2005 Kinamand
Økumeniske pris 2005 Karlovy Vary International Film Festival 2005 Kinamand
Crystal Globe 2008 Karlovy Vary International Film Festival 2008 Frygtelig lykkelig
Bedste Instruktør 2008 Chicago International Film Festival 2008 Frygtelig lykkelig
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Tallinn Black Nights Film Festival 2017-11-17 Gud taler ud
Lithuania Scanorama Film Forum 2017-11-09 Gud taler ud
London Film Festival 2017-10-04 Gud taler ud
Tallinn Black Nights Film Festival 2016-11-11 Tordenskjold & Kold
Lithuania Scanorama Film Forum 2016-11-03 Tordenskjold & Kold
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2016-09-15 Tordenskjold & Kold
Karlovy Vary International Film Festival 2016-07-01 Tordenskjold & Kold
München International Film Festival 2016-06-23 Tordenskjold & Kold
Göteborg International Film Festival 2016-01-29 Tordenskjold & Kold
Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2013-05-27 En som Hodder
Lithuania Scanorama Film Forum 2012-11-08 Undskyld jeg forstyrrer
Sao Paulo Int. Film Festival 2012-10-19 Undskyld jeg forstyrrer
Shanghai International Film Festival 2012-06-16 Undskyld jeg forstyrrer
Göteborg International Film Festival 2012-01-27 Undskyld jeg forstyrrer
Sevilla Festival de Cine 2009-11-06 Frygtelig lykkelig
Los Angeles, Oscar Nomination Screening 2009-10-01 Frygtelig lykkelig
Austin Fantastic Fest 2009-09-24 Frygtelig lykkelig
Montreal Fantasia Int Film Festival 2009-07-09 Frygtelig lykkelig
Edinburgh International Film Festival 2009-06-17 Frygtelig lykkelig
Transilvania International Film Festival 2009-05-29 Frygtelig lykkelig
Seattle International Film Festival 2009-05-21 Frygtelig lykkelig
Sofia International Film Festival 2009-03-05 Frygtelig lykkelig
Göteborg International Film Festival 2009-01-23 Frygtelig lykkelig
Palm Springs International Film Festival 2009-01-08 Frygtelig lykkelig
Tallinn Black Nights Film Festival 2008-11-28 Frygtelig lykkelig
Thessaloniki International Film Festival 2008-11-14 Frygtelig lykkelig
Lithuania Scanorama Film Forum 2008-11-13 Frygtelig lykkelig
Valladolid International Film Festival 2008-10-24 Frygtelig lykkelig
Chicago International Film Festival 2008-10-16 Frygtelig lykkelig
Hamptons Film Festival 2008-10-15 Frygtelig lykkelig
Ghent Flanders Int. Film Festival 2008-10-07 Frygtelig lykkelig
Busan International Film Festival 2008-10-02 Frygtelig lykkelig
Hamburg FilmFest GmbH 2008-09-25 Frygtelig lykkelig
Karlovy Vary International Film Festival 2008-07-04 Frygtelig lykkelig
Poznan Ale Kino! International Children's Film Festival 2007-12-07 En som Hodder
Taipei Film Festival 2007-06-22 Kinamand
Lithuania Scanorama Film Forum 2006-11-11 Kinamand
Athens Olympia Int. Film Festival For Children and Young People 2006-05-25 Bror, min bror
Seattle International Film Festival 2006-05-25 Kinamand
Tallinn Black Nights Film Festival 2005-11-24 Kinamand
Thessaloniki International Film Festival 2005-11-18 Kinamand
Marrakech International Film Festival 2005-11-11 Kinamand
Sevilla Festival de Cine 2005-11-04 Kinamand
Sao Paulo Int. Film Festival 2005-10-21 Kinamand
Busan International Film Festival 2005-10-06 Kinamand
Hamburg FilmFest GmbH 2005-09-22 Kinamand
Karlovy Vary International Film Festival 2005-07-01 Kinamand
Cannes, Festival de 2005-05-11 Kinamand
Berlinale 2005-02-10 Kinamand
Göteborg International Film Festival 2005-01-28 Kinamand
Hong Kong, International Children's Film Carnival 2004-07-17 En som Hodder
Jeonju International Film Festival 2004-04-23 En som Hodder
Athens Olympia Int. Film Festival For Children and Young People 2003-12-06 En som Hodder
Mannheim-Heidelberg, Int. Film Festival 2003-11-20 En som Hodder
Chicago Int. Children's Film Festival 2003-10-23 Bror, min bror
London Film Festival 2003-10-22 En som Hodder
Amsterdam Cinekid 2003-10-12 En som Hodder
Poznan Ale Kino! International Children's Film Festival 2003-06-01 En som Hodder
Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2003-05-23 En som Hodder
Kristiansand International Children's Film Festival 2003-04-29 En som Hodder
TIFF Kids 2003-04-25 En som Hodder
Stockholm Film Festival Junior 2003-04-06 En som Hodder
Moscow - Royal Danish Embassy 2003-04-05 Bror, min bror
Malmö, BUFF 2003-03-12 En som Hodder
Berlinale 2003-02-06 En som Hodder
Discovery - Scotland's Int. Film Fest for Children & Young People 2002-11-27 Bror, min bror
Hong Kong International Film Festival 2002-03-27 Bror, min bror
Athens Olympia Int. Film Festival For Children and Young People 2000-12-02 Bror, min bror
Ghent Flanders Int. Film Festival 2000-10-10 Bror, min bror
Rio de Janeiro Film Festival 2000-10-05 Bror, min bror
TIFF Kids 2000-04-08 Bror, min bror
Odense Internationale Film Festival 1999-08-16 Bror, min bror
Malmö, BUFF 1999-03-13 Bror, min bror
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.