enda

Henning Bahs

(1928 – 2002)

Scenograf, regissør, rekvisitør, manuskriptforfatter, special effects. Født 12/3 1928, død 29/3 2002 – 74 år gammel.

Henning Bahs begyndte efter endt skolegang som elev på Kunsthåndværkerskolen, men blev efter eget udsagn smidt ud på grund af manglende talent. Herefter gik han i lære som skibsreder, som heller ikke holdt længe. Han arbejdede som vinduesdekoratør og havde flere småjobs, inden han fandt den helt rette arbejsplads på Nordisk Film, som 24-årig i 1952. Her startede han som rekvisitørassistent til 100,- kr. om måneden, men avancerede efter et par år til rekvisitør og scenograf. Hans første opgave var tretten korte H.C. Andersen-filmatiseringer for et amerikansk selskab, ’H.C. Andersens sagor’ (1952), hvortil han skulle lave 71 dekorationer på 69 dage.

Som regissør var hans første film ’Kongeligt besøg’ (1954), en af Erik Ballings tidligste som instruktør. Makkerskabet med Balling kom til at vare i næsten 50 år og blev intet mindre end legendarisk i dansk filmhistorie.

Bahs kunne andet end at finde filmrekvisitter. I 1960 debuterede han som manuskriptforfatter sammen med instruktøren Finn Henriksen i ”Forelsket i København”. Hans næste manuskript var sammen med Balling i 1965 til ’Slå først Frede’, og her blev kimen lagt til Olsen-Banden. Bahs arbejdede dog stadig som opfinder af special effects og som scenograf/produktion designer på film som ’Der var engang en krig’ (1966) og ’Martha’ (1967).
’Olsen-banden’ kom i 1968 og blev den første af 13, som Erik Balling og Henning Bahs skrev sammen. Der kom omtrent en Olsen-banden-film om året og tilblivelsesprocessen var nogenlunde ens: Balling og Bahs tog til Hotel Proust i Paris (værelse 28 og 32) i februar, hvor de skrev manuskriptet på 2-3 uger. Bahs var 15 sider foran Balling, som så rettede til og skrev det endelig manuskript. Filmene blev optaget i sommerperioden med premiere i oktober. Bahs var manden bag bandens skøre kupplaner, og så var han meget glad for eksplosioner. Deres sidste fælles film var ’Olsen-banden over alle bjerge’ (1981), men den populære trio genopstod i 1998 med ’Olsen-bandens sidste stik’ med Bahs som ene-forfatter på manuskriptet og Tom Hedegaard i instruktørstolen i stedet for Balling.

I 1970 begyndte Erik Balling at instruere tv-serien ’Huset på Christianshavn’, og Henning Bahs fulgte med som seriens scenograf, men han skrev også 10 af seriens 84 afsnit. Tv-samarbejdet fortsatte på ’Matador’ og ’Anthonsen’, og så var både Bahs og Balling idemagerne bag ’Bryggeren’, som Bahs også var scenograf på. Det præcise og minutiøse scenografiarbejde på ’Matador’ er højt skattet af generationer af tv-seere og et godt eksempel på, hvordan rum og ting også kan være medfortællende. Balling kunne efter sigende bedst lide Jernbanecafeen.
Imellem Olsen-banden-filmene og serierne fortsatte Bahs med manusarbejde til spillefilm som ’Jeppe på bjerget’ (1981) og ’Midt om natten’ (1984) og senere i 1980’erne skrev han sammen med Balling manuskripterne til de to Dan Turèll-filmatiseringer ’Mord i mørket’ og ’Mord i paradis’.
Lars von Triers tredje spillefilm ’Europa’ (1991) blev produceret af Nordisk Film, og her blev Henning Bahs scenograf. Filmen lå langt fra de folkemedier, Bahs havde lavet mest af, men han tog udfordringen op og betragtede efterfølgende filmen som noget af det mest interessante, han havde lavet. Han var med på scenen, da filmen i Cannes vandt en teknisk pris.

Selv vandt han flere Robert-priser, og i 1998 fik han en æres-Robert. I 2012 indstiftede Danske Filmkritikere en Henning Bahs-pris, som hvert år uddeles til en filmscenograf ved den årlige Bodil prisuddeling.

Hele Henning Bahs’ karriere udspillede sig på Nordisk Film, og han døde et par dage inden, han kunne fejre sit 50-års jubilæum.

”Det er et sjovt liv – at være filmregissør. Det er som drengeårenes drøm at få lov til at lege med alt mulig, pille, bygge op og rive ned igen, bliver til virkelighed”. (Aftenbladet 26/1 1957).

”I gamle dage var røgpulver det vildeste, vi brugte. Siden blev vi dygtigere, og der skal i virkeligheden ikke så meget til for at få den store effekt. Sæt et rør ned i jorden, læg sort krudt i bunden og fyld op med lette materialer som spagnum og korkstykker … man kan fyre det op gennem bukserne på en mand, uden at der sker noget. Og når Ove Verner Hansen virkelig skulle udsættes for fare, lavede vi bare en fotostat af ham, inden han blev sprængt i luften.” (Morgenavisen Jyllands-Posten, 7.3.1998).

Særsamling findes på Filminstituttets Bibliotek.
Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Den sorte Madonna 2007 Idé DK/Spillefilm
Olsen banden junior 2001 Bahs DK/Spillefilm
Olsen-bandens siste stikk 1999 Manus U/Spillefilm
Olsen-bandens sidste stik 1998 Manus, Henning Bahs DK/Spillefilm
Die Olsenbande läßt grüßen 1996 Medvirkende Tv-dokumentar
Bryggeren 1996 Produktionsdesign, Idé Tv-serie
Europa 1991 Produktionsdesign DK/Spillefilm
Dansen med Regitze 1989 Produktionsdesign DK/Spillefilm
Jydekompagniet 3 1989 Dramaturg DK/Spillefilm
Miraklet i Valby 1989 Scenograf DK/Spillefilm
Mord i Paradis 1988 Manus DK/Spillefilm
Station 13 1988 Produktionsdesign Tv-serie
Danish Symphony 1988 Special effects DK/Dokumentarfilm
Babettes gæstebud 1987 Special effects DK/Spillefilm
Kampen om den røde ko 1987 Teknisk konsulent DK/Spillefilm
Sidste akt 1987 Scenograf DK/Spillefilm
Mord i mørket 1986 Manus DK/Spillefilm
Oviri 1986 Special effects DK/Spillefilm
Walter og Carlo (2) - yes, det er far 1986 Special effects, Scenograf DK/Spillefilm
Johannes' hemmelighed 1985 Special effects DK/Kort fiktion
Den kroniske uskyld 1985 Scenograf DK/Spillefilm
Anthonsen 1984 Produktionsdesign Tv-serie
Midt om natten 1984 Drejebog, Scenograf DK/Spillefilm
Kurt og Valde 1983 Produktionsdesign, Drejebog DK/Spillefilm
Otto er et næsehorn 1983 Produktionsdesign DK/Spillefilm
Min første frække ferie 1983 Produktionsdesign U/Spillefilm
Hole in one 1983 Special effects DK/Kort fiktion
Olsen-bandens aller siste kupp 1982 Manus U/Spillefilm
Kidnapning 1982 Produktionsdesign DK/Spillefilm
Tre engle og fem løver 1982 Produktionsdesign DK/Spillefilm
Een stor familie 1982 Produktionsdesign Tv-serie
Jeppe på bjerget 1981 Manus DK/Spillefilm
Olsen-banden over alle bjerge 1981 Manus, Special effects, Scenograf DK/Spillefilm
Olsen-bandens flugt over plankeværket 1981 Manus, Special effects, Scenograf DK/Spillefilm
Olsen-banden gir seg aldri! 1981 Manus U/Spillefilm
Olsen-banden overgiver sig aldrig 1979 Manus, Special effects, Scenograf DK/Spillefilm
Olsen-banden og Dynamitt-Harry mot nye høyder 1979 Manus U/Spillefilm
Rend mig i traditionerne 1979 Produktionsdesign DK/Spillefilm
Olsen-banden går i krig 1978 Manus, Special effects, Scenograf DK/Spillefilm
Olsen-banden + Data Harry sprenger verdensbanken 1978 Manus U/Spillefilm
Matador 1978 Produktionsdesign Tv-serie
Olsen-banden deruda' 1977 Manus, Special effects, Scenograf DK/Spillefilm
Olsen-banden & Dynamitt-Harry på sporet 1977 Manus U/Spillefilm
Affæren i Mølleby 1976 Manus DK/Spillefilm
Kassen stemmer 1976 Manus DK/Spillefilm
Olsen-banden ser rødt 1976 Manus, Special effects, Scenograf DK/Spillefilm
Superfos Glasuld - et isoleret tilfælde 1976 Manus DK/Reklamefilm
Olsen-banden for full musikk 1976 Manus U/Spillefilm
Olsen-banden på sporet 1975 Manus, Special effects, Scenograf DK/Spillefilm
Olsen-bandens siste bedrifter 1975 Manus U/Spillefilm
Olsen-bandens sidste bedrifter 1974 Manus, Special effects, Scenograf DK/Spillefilm
Olsen-banden møter kongen og knekten 1974 Manus U/Spillefilm
Olsen-banden går amok 1973 Manus, Special effects, Scenograf DK/Spillefilm
Olsen-banden og Dynamitt-Harry går amok 1973 Manus U/Spillefilm
Olsen-bandens store kup 1972 Manus, Scenograf DK/Spillefilm
Olsen-banden tar gull 1972 Manus U/Spillefilm
Operation Kirsebærsten 1972 Produktionsdesign DK/Kort fiktion
Manden på Svanegården 1972 Scenograf DK/Spillefilm
Ballade på Christianshavn 1971 Manus, Scenograf DK/Spillefilm
Olsen-banden i Jylland 1971 Manus, Scenograf DK/Spillefilm
Hændeligt uheld 1971 Produktionsdesign DK/Spillefilm
Rend mig i revolutionen 1970 Manus, Produktionsdesign, Special effects DK/Spillefilm
Huset på Christianshavn 1970 Manus, Produktionsdesign Tv-serie
Olsen-banden og Dynamitt-Harry 1970 Manus U/Spillefilm
Forbryderisk elskov 1970 Produktionsdesign U/Spillefilm
Ska' vi lege skjul? 1970 Produktionsdesign DK/Spillefilm
Løgneren 1970 Scenograf DK/Spillefilm
Olsen-banden på spanden 1969 Manus, Scenograf DK/Spillefilm
Vejen til helvede 1969 Produktionsdesign U/Spillefilm
Klabautermanden 1969 Scenograf DK/Spillefilm
Stine og drengene 1969 Scenograf DK/Spillefilm
Tænk på et tal 1969 Scenograf DK/Spillefilm
Olsen-banden 1968 Manus, Produktionsdesign DK/Spillefilm
Olsen-banden 1968 Manus U/Spillefilm
Det var en lørdag aften 1968 Produktionsdesign DK/Spillefilm
I den grønne skov 1968 Produktionsdesign DK/Spillefilm
Mig og min lillebror og storsmuglerne 1968 Produktionsdesign DK/Spillefilm
Sådan er de alle 1968 Produktionsdesign DK/Spillefilm
Martha 1967 Manus, Produktionsdesign DK/Spillefilm
Historien om Barbara 1967 Produktionsdesign DK/Spillefilm
Slap af, Frede! 1966 Manus, Produktionsdesign DK/Spillefilm
Der var engang en krig 1966 Produktionsdesign DK/Spillefilm
Tre små piger 1966 Produktionsdesign DK/Spillefilm
Slå først Frede 1965 Manus, Produktionsdesign DK/Spillefilm
Landmandsliv 1965 Produktionsdesign DK/Spillefilm
Mor bag rattet 1965 Produktionsdesign DK/Spillefilm
Halløj i himmelsengen 1965 Rekvisitør DK/Spillefilm
Slottet 1964 Special effects DK/Spillefilm
Døden kommer til middag 1964 Rekvisitør, SFX-supervisor DK/Spillefilm
Paradis retur 1964 Rekvisitør DK/Spillefilm
Sommer i Tyrol 1964 Rekvisitør DK/Spillefilm
Tre piger i Paris 1963 Scenemester DK/Spillefilm
Pigen Gogo 1962 Special effects U/Spillefilm
Duellen 1962 Rekvisitør DK/Spillefilm
Den kære familie 1962 SFX-supervisor DK/Spillefilm
Cirkus Buster 1961 Special effects DK/Spillefilm
Forelsket i København 1960 Manus, Special effects DK/Spillefilm
Tro, håb og trolddom 1960 SFX-supervisor DK/Spillefilm
Guld og grønne skove 1958 Special effects, Produktionsleder DK/Spillefilm
6-dagesløbet 1958 Regi DK/Spillefilm
Jeg elsker dig 1957 Assistent DK/Spillefilm
Kispus 1956 Rekvisitør DK/Spillefilm
Qivitoq 1956 SFX-supervisor DK/Spillefilm
På tro og love 1955 Rekvisitør DK/Spillefilm
Altid ballade 1955 Rekvisitør, Instruktørassistent DK/Spillefilm
Kongeligt besøg 1954 Rekvisitør DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.