Højhuse og tårne er magtens symboler

VIDEO. Fra Babelstårnet til Bestsellertårnet – mennesker har altid været fascineret af høje bygninger. Vi kaster et filmhistorisk blik på, hvordan højhuse og tårne er forbundet med magt.

Engang lå Europas næsthøjeste tårn i Odense. Med udsigtsplatform, restaurant i toppen og vue over det meste af Fyn. Odinstårnet blev bygget i 1935 og var 177 meter højt. Tårnet blev sprængt i luften af danske nazister i 1944. Og det hænger sammen med, at høje bygninger er magtens symboler, fortæller Politikens arkitekturredaktør Karsten Ifversen i videoen ovenfor, hvor vi ser klip med bl.a. Odinstårnet, Roskilde Domkirke, Børsen, Nordbro og The Silo.

"Da Odinstårnet bliver bygget, er det en måde at vise, at vi har nået et niveau her i Danmark: Vi kan bygge højere end 100 meter," siger Karsten Ifversen. "Da tårnet 14 år senere bliver bombet, er det, fordi tårne er magtsymboler. Allerede i kirkens tid var kirketårnene altid de højeste, fordi det viste, at det var der, magten var."

Også i dag er der magt forbundet med høje bygninger.

"Tænk fx på højhuse med advokatkontorer, hvor man kan sidde distanceret og kigge ned på byen samtidig med, at man er del af bylivet," siger Karsten Ifversen.

Se flere filmhistoriske indslag på vores YouTube-kanal.