KOSMOS og kultfilm: Panic Room med paranoia-oplæg + ny bog!

I David Finchers ’Panic Room’ fra 2002 er det huset, der har hovedrollen. Vi forlader det aldrig i løbet af hele filmen, men bevæger os derimod tættere og tættere på dets klaustrofobiske hjerte: Det indbrudssikrede kammer, panikrummet, hvor Meg og hendes datter søger tilflugt, da forbryderne har indtaget resten af hjemmet. ’Panic Room’ sætter en af grundpillerne i det moderne samfund på spidsen: Hvem er herre over den private ejendomsret? Hvordan påvirker den vores valg her i livet og hvordan er den med til at forme alt fra magtforhold, klasseskel og følelsesmæssige relationer?

Med lige dele Hitchcock og ’Home Alone’ dykker Fincher ned i disse ikke uvæsentlige samfundsforhold, der har en lang historie tilbage til etableringen af ejendomsretten og hele ideen om ”Mit hjem er mit slot”. Filmen introduceres af forfatter og redaktør Peter Ole Pedersen, der står bag KOSMOS-bogserien og selv har skrevet dens fjerde udgivelse 'Paranoia på film’ - som du selvfølgelig får med i billetprisen. Entré 120 kr./90 kr. inkl. bog.

Peter Ole Pedersen / KOSMOS
Morten Tang, programredaktør / Cinemateket

Panic Room

Instruktør: David Fincher

Efter en ulykkelig skilsmisse flytter Meg Altman (Jodie Foster) og hendes diabetessyge datter Sarah ind i et hus i New York. Deres nye hjem er udstyret med et usædvanligt 'panic room' - et sikkerhedsrum med eget ventilations- og kommunikationssystem og med videomonitorer forbundet til overvågningskameraer i hele huset. Da tre mænd bryder ind i huset, søger Meg og datteren tilflugt i 'panic room', men Sarahs medicin er uden for rummet, telefonen i rummet virker ikke, og det viser sig, at tyvene er på jagt efter et eller andet i selve beskyttelsesrummet. Det bliver en lang nats katten-efter-musen-leg, alt imens ilttilførslen aftager, og Sarahs helbred svækkes. Stilistisk set lader Fincher sig ikke begrænse af lejligheden som location. Kameraet glider gennem vægge og gulve, ned i luftkanaler og ind ad nøglehuller, hvilket sammen med de effektfulde computergenererede billeder skaber en uhyggelig og kompleks thriller.


Medvirkende: Jodie Foster, Forest Whitaker, Dwifght Yoakam, Jared Leto

USA, 2002
35mm, 112 min.
Danske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Film i serien – Events i november-december

Aktuelle film i Cinemateket

dfi_cinemateket_grid
3
<div id="item-wrapper">
</div>