Incitement - m. introduktion

Efter filmen 'Incitement' vil Sune Haugbølle kommentere filmens relevans og politiske aktualitet.

Sune Haugbølle er mellemøstforsker og professor i Globale Studier ved Roskilde Universitet. Mange vil kende ham fra medierne, bl.a. fra ’Verden ifølge Gram’ på P1, hvor han sammen med Hanne Foighel kom med betragtninger om Trumps nylige forslag til et nyt Israel/Palæstina-kort. Sune Haugbølle anser med dette kort to-stats-løsningen som endegyldigt begravet.

'Incitement' er i den grad en kommentar til den nuværende situation og til den skeptiske, tavse majoritet i befolkningen, der i dag er stort set lammet af den politiske situation, og som har været det siden mordet på Rabin.

Talk-delen varer i alt 30 minutter og foregår på dansk.

Incitement

Instruktør: Yaron Zilberman

’Incitement’ var Israels Oscar-kandidat, og det er naturligvis en vældig god grund til at se den. Men det er nu filmens aktualitet og begavelse, der er afgørende. Forfatterne bag ’Incitement’ (titlen betyder ’tilskyndelse’) har lavet mere end 100 timers telefoninterview med Yigal Amir, der tog livet af en af de store politiske ledere i nyere tid, Itzhak Rabin. Emnet, der stadig hjemsøger Israels nationale samvittighed, kunne have frastødt publikum og kritikere. I stedet har 160.000 set filmen i israelske biografer, vel at mærke i et land, hvor hjemligt producerede film ofte sælger færre end 10.000 billetter. Filmen er en kommentar til israelsk politik i dag, og det er i høj grad en historie om fremtiden.

Den 4. november 1995 skød og dræbte den jødiske ekstremist Yigal Amir Rabin under et fredsoptog i Tel Aviv. Morderen var imod Rabin, der underskrev Oslo-aftalerne med palæstinenserne, og attentatet gav et alvorligt slag mod fredsprocessen. Morderens navn fremkalder stadig traumer i Israel, og beslutningen om at skabe en humaniserende spillefilm om Amir var risikabelt for instruktør Yaron Zilberman. Og filmen viser ’Incitement’ morderen som en kompleks figur. Han var en forkælet søn af en dominerende mor, der lod ham påvirke af sine fanatiske ideer om en messiansk skæbne. Historien er klassisk og trækker tråde ind i en nyere morderskæbne, nemlig Anders Bering Breivik. Amirs fraværende og svage far gav næring til morens dominans. Alt vises gennem morderens øjne – herunder rabbineres brandtaler. Til sidst bliver ’eliminering’ af den mand, der var ansvarlig for Oslo, et eksistentielt og religiøst imperativ for Amir.

Her op til det næste israelske valg rammer filmen en særligt følsom tone ved at fremstille medlemmer af Israels nuværende politiske klasse – inklusive premierminister Benjamin Netanyahu – som faktorer i det sociale klima, der bidrog til Amirs radikalisering. Hvad der gør det meget oplagt at se filmen er naturligvis også det faktum, at Israels højredrejede kulturminister Miri Regev gik på barrikaderne for at få taget filmen af biografplakaten.


Appearances: Yehuda Nahari Halevi, Amitay Yaish Ben Ousilio, Anat Ravnitzki

Israel, 2019
DCP, 123 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Film i serien – Copenhagen Jewish Film Festival 2020