Four Years of Night

Itamar Alcalay, 2012

Den jødiske fotograf Esaias Baitel tilbragte fire år på at infiltrere og fotografere en parisisk nynazistisk gruppe. I denne periode tog han ikke kun utrolige billeder, han gav indsigt i en gruppe, der ikke burde have været tilgængelig for ham. Han skabte et venskab, om end ekstremt kompliceret, med gruppemedlemmerne.

‘Four Years of Night' er et utroligt dokument om menneskehedens kompleksitet, om intolerance og tolerance. Det var i perioden 1977-81, at dokumentationen af denne voldelige parisiske nynazistiske bande foregik. Efter at have fået deres tillid var Esaias Baitel i stand til at komme tæt på dem. Han blev vidne til forfærdelige begivenheder, og mens han skjulte sin rigtige identitet, fotograferede han en one-of-a-kind samling af gribende stillbilleder.

Baitel blev født i Sverige. Hans far var overlevende fra Auschwitz. Som 27-årig rejste Baitel ud på en rejse på jagt efter sin identitet. I slutningen af 1970'erne bragte denne rejse ham til Paris. Over tredive år er gået. Esaias Baitel har lagt sit kamera ned. Han vender tilbage til de mørke nætter, som han tilbragte i Lysenes By, byen, hvor han levede et dobbeltliv, hvor han gik frem og tilbage fra nazi-banden til den unge familie, han lige havde skabt.

Filmen viser uforudsigelig medfølelse og menneskelighed over for denne type mennesker, der netop stod bag den ubegribelige ondskab, hans egen far mødte i Auschwitz. Mellem fortid og nutid, i udtryksfuld sort/hvid, afsløres en sjælden og følsom kunstner – en kunstner, hvis værk skinner et lys i hjertet.


Medvirkende: Esaias Baitel
Original titel: 4 Shanim Shel Layla
Instruktør: Itamar Alcalay
Israel, 2012
DCP, 62 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Film i serien – Copenhagen Jewish Film Festival 2020