Coming Home - på vej hjem

Hal Ashby, 1978

Både Jane Fonda og Jon Voight modtog en Oscar for deres formidable hovedrollepræstationer i ’Coming Home’, der nærstuderer, hvordan Vietnam-krigen påvirkede menigmand i USA. Sally (Jane Fonda) er alene, efter at hendes mand Bob (Bruce Dern) er draget i krig. Hun beslutter sig for at arbejde frivilligt på et hospital, hvor hun møder en gammel skolekammerat, Luke (Jon Voight). Han har også været i Vietnam, men er nu lænket til en kørestol. Sally og Luke trodser både handicap og ægteskabelige bånd og indleder en affære.

Et omdrejningspunkt i filmen er spørgsmålet om, hvad der egentlig gør en mand til en mand. Ideen til filmen kom fra Jane Fonda, der igen lod sig inspirere et citat af Vietnam-veteranen Ron Kovic (forfatter til den selvbiografiske roman ’Født den 4. juli’): ”I may have lost my body, but I've gained my mind.”

Fonda havde undervejs store slagsmål med Hal Ashby, bl.a. fordi instruktøren insisterede på at filme Sally og Lukes sexscene som en klassisk penetrations-scene. Fonda nægtede til Ashbys store frustration at adlyde hans dessiner under optagelserne – i det håb, at hendes (og Kovics) pointe ville komme til sin ret: At det faktisk skaber bedre elskov at droppe pik-fikseringen. Sally får sit livs første orgasme – men man må se filmen for at konkludere, hvordan det sker!

Selve manuskriptet stod Waldo Salt og Robert C. Jones for – også det vandt en Oscar.


Medvirkende: Jane Fonda, Jon Voight, Bruce Dern, Robert Carradine
Original titel: Coming Home
Instruktør: Hal Ashby
USA, 1978
35mm, 126 min.
Engelsk dialog
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Film i serien – Hal Ashby

Aktuelle film i Cinemateket

dfi_cinemateket_grid
3
<div id="item-wrapper">
</div>