Anomalisa

Charlie Kaufman, Duke Johnson, 2016

“En vidunderlig, morsom, trist, rystende, oprigtig, smuk – ja, en essentiel film." Sådan skrev en amerikansk anmelder, mens en anden kaldte den "Den mest menneskelige film i år." Det er ikke så tosset gået af en film, der er 100 procent animeret og handler om en mand i midtvejskrise, der også har en udfordring med at identificere ansigter.

Men kender man manden bag, Charlie Kaufman, der tidligere har lavet 'Being John Malkovich' og 'Orkidétyven', ja, så ved man, at alt kan ske – han ser på mennesker som ingen anden filmmager!

Hovedpersonen er Michael Stone (med stemme af David Thewlis), der er lidt af en guru inden for kundeservice. Han rejser til endnu en konference for at promovere sin seneste bog om emnet, denne gang i Cincinnati, Ohio, og alt virker trivielt, upersonligt, identitetsforladt – godt understøttet af, at alle omkring Michael har ens ansigter og stemmer. Men pludselig skiller én person sig ud i mængden og vender op og ned på Michaels liv og selvforståelse.

Ud over depressionen afspejler filmen faktisk en eksisterende (men sjælden) sygdom, Fregoli-syndromet, hvor en person opfatter alle andre som være en og samme person i diverse forklædninger. Kaufman tilpassede manuskriptet fra sit eget hørespil fra 2005, 'Anomalisa', skrevet under pseudonymet Francis Fregoli. Filmen vandt Juryens Grand Prix i Venedig – som den første animerede film nogensinde.


Medvirkende: David Thewlis, Jennifer Jason Leigh, Tom Noonan
Instruktør: Charlie Kaufman, Duke Johnson
Storbritannien, USA, 2016
DCP, 90 min.
Engelsk dialog

Datoer

Film i serien – Charlie Kaufman & co